latinica  ћирилица
03/12/2020 |  13:03 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Кустурић захвалио удружењима за допринос развоју здравственог система

Вршилац дужности директора Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић захвалио је организацијама и удружењима особа са инвалидитетом Српске за допринос развоју здравственог система, те што је постигнут значајан напредак када је ријеч о уважавању људских права и равноправном учешћу у друштву ове категорије становништва.
Дејан Кустурић - Фото: СРНА
Дејан КустурићФото: СРНА

Кустурић је поводом обиљежавања 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, честитао организацијама и удружењима особа са инвалидитетом за њихово залагање и активности које спроводе на унапређењу квалитета живота и друштвеног статуса популације коју заступају, саопштено је из Фонда.

- Захваљујући првенствено вашој ангажованости постигнут је значајан напредак када је ријеч о смањењу дискриминације, промовисању толеранције, те подизању свијести о потреби интегрисања особа са инвалидитетом у све сфере живота - навео је Кустурић у писму упућеном удружењима особа са инвалидитетом.

Он је истакао да је управо сарадња Фонда са бројним удружењима особа са инвалидитетом, захваљујући њиховим приједлозима, али и критикама, те настојању Фонда да у складу са финансијским могућностима константно унапређује здравствену заштиту, довела до појединих нових права из здравственог осигурања, односно до побољшања доступности и квалитета здравствене заштите лица са инвалидитетом.

- У протеклом периоду акценат смо нарочито ставили на поједностављење процедура код остваривања права из здравственог осигурања, како би наши осигураници, а нарочито лица са инвалидитетом, на што једноставнији и бржи начин остваривали своја права, са што мање `шетања` осигураника - указао је Кустурић.

Он је подсјетио да је Фонд, између осталог, проширио права у области медицинске рехабилитације, те поједноставио остваривање овог права.

Према његовим ријечима, протекле године повећано је и трајање рехабилитације код појединих обољења и стања, као на примјер код параплегије са 21 на 45 дана.

Кустурић је навео да је унапређена и област ортопедских помагала, скраћивањем рокова трајања појединих помагала, попут за електромоторна колица са 10 на пет година, подпазушне и подлактне штаке са осам на пет година.

Он је додао и да је укинута горња старосна граница за добијање инвалидских колица за собну и вањску употребу.

- Свјесни смо да здравствена заштита лица са инвалидитетом није идеална и да има простора и за даља унапређења. У вези с тим, позивамо вас да и даље будете наши партнери у креирању што бољег здравственог система, али и да подржите наше дугогодишње иницијативе за увођењем додатних извора финансирања здравственог система - навео је Кустурић.

Он је напоменуо да ће само на тај начин здравствени систем бити у могућности да одговори потребама и захтјевима ове категорије становништва за још бољом здравственом заштитом.

- Као и до сада, Фонд стоји на располагању за све ваше сугестије. Спремни смо да саслушамо ваше проблеме и да заједнички радимо на њиховом превазилажењу, те вам се захваљујемо на доприносу развоју здравственог система, а вашим организацијама и удружењима желимо успјешан даљи рад, на добробит свих особа са инвалидитетом - навео је Кустурић у писму.