latinica  ћирилица
03/12/2020 |  12:26 ⇒ 18:59 | Аутор: РТС

Почиње Европско првенство за рукометашице, Србија у Групи Ц

Европско првенство за рукометашице почиње данас и играће се до 20. децембра у данским градовима Хернингу и Колдингу. Србија ће се такмичити у Групи Ц, заједно са селекцијама Холандије, Мађарске и Хрватске.
Рукометашице Србије и Норвешке (фото:моззартспорт) -
Рукометашице Србије и Норвешке (фото:моззартспорт)

Шампионат Европе био је под великим знаком питања, пошто је двије недеља пред почетак Норвешка као домаћин, одустала од огранизације због ситауције изазване коронавирусом.

Данска је прихватила потпуну организацију, па ће ово ЕП бити прво континентално такмичење у неком колективном спорту које ће се одржати у пандемијској 2020. години.

У специфичним условима и строгим правилима, рукометашице ће бити смјештене у "црвеном мјехуру", у ком је кретање дозвољено само у оквиру хотела и дворане, а све у циљу да се могућност заразе коронавирусом сведе на минимум.

Изабранице Љубомира Обрадовић требало је у уторак да стигну у Данску, али су проблеми у вези са тестирањима одложили пут, те су јутрос су кренуле у Колдинг, гдје ће сутра од 20.30 почети наступ на ЕП, дуелом против Холандије.

Србија игра у групи Ц, заједно са Холандијом, Мађарском и Хрватском, а много оптимизма и наде полажу на овај шампионат.

Иако су посљедњу званичну утакмицу рукометашице Србије одиграле прошле године у децембру на Свјетком првенству у Јапану, када су у борби за пето мејсто поражене од Црне Горе, осокољене успјехом који их је одвео у квалификације за Олимпијске игре у Токију, желе да наставе континуитет добрих резултата и на ЕП у Данској и надају се високим дометима.

Боје Србије у Данској браниће:

голмани: Катарина Томашевић, Јована Рисовић, Кристина Граовац;

лева крила: Сања Радосављевић, Дијана Радојевић, Тимеа Милошевић;

пивоти: Драгана Цвијић, Слађана Поп-Лазић, Јована Милојевић, Јелена Агбаба;

десна Крила: Катарина Крпеж-Шлезак, Жељка Николић, Ана Којић;

бекови: Јована Стоиљковић, Јелена Трифуновић, Јована Јововић, Андреа Лекић, Тамара Радојевић, Кристина Лишчевић, Јелена Лавко, Анђела Јањушевић и Марија Агбаба.

Након дуела са Холандијом, наредни ривали биће Мађарска у недељу од 16 сати, а са Хрватском се састају сљедећег уторка од 18:15.

По три најбоље екипе из сваке групе наставиће такмичење у другој фази, у којој се група у којој су српске рукометашице укршта са групом Д, где су Румунија, Норвешка, Немачка и Пољска.

Титулу шампиона бране рукометашице Француске.

На шампионату Европе такмиче се:

Група А (Хернинг): Француска, Данска, Црна Гора, Словенија

Група Б (Хернинг): Русија, Шведска, Шпанија, Чешка

Група Ц (Колдинг): Холандија, Мађарска, Србија, Хрватска

Група Д (Колдинг): Румунија, Норвешка, Немачка, Пољска