latinica  ћирилица
03/12/2020 |  11:45 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Стефановић: Само снажна војска и држава могу бити војно неутралне

Министар одбране Србије Небојша Стефановић рекао је да само снажна војска и снажна држава могу бити војно неутралне, те да су сви сукоби у савременом свијету показали да су земљама потребне ефикасне, брзе и модерно опремљене војске.
Небојша Стефановић (Фото: Screenshot/Youtube) -
Небојша Стефановић (Фото: Screenshot/Youtube)

- Наш посао и јесте да кроз свој рад и ангажман подржимо стратешко опредељење Србије да буде војно неутрална, да се ослони на себе, да буде суверена и самостална држава која доноси своје одлуке, а њена војска довољно способна да буде гарант безбедности грађана - истакао је Стефановић.

Он је додао да треба да се зна да Војска Србије може да испуни сваки задатак који се пред њу постави и да буде бедем пред свим безбједносним пријетњама, од оних класичних војних, до савремених сајбер пријетњи.

Стефановић је оцијенио да су сукоби у свијету показали јасно да ефикасне, брзе и модерно опремљене војске доносе предност у свакој ситуацији, и у заштити државне територије и у свим акцијама које пред њих стави њихова земља.

Он је за војни лист "Одбрана" истакао да су његови најзначајнији циљеви на мјесту министра одбране наставак опремања, инвестиције и побољшање стандарда припадника Војске Србије, те да је своје планове и визију развоја у наредном периоду изнио предсједнику Србије и врховном команданту Војске Александру Вучићу.

Министар одбране Србије је рекао да је потребно још снажније кренути у ослањање на "домаћу памет и производњу" и бржу производњу оруђа потребних за војску, како не би зависили од иностранства, него да домаћа индустрија треба да буде у највећој мјери та која ће испунити стратешку визију Генералштаба и Министарства у погледу опремања.

Стефановић је подвукао значај учешћа припадника Војске Србије у мировним мисијама ЕУ у свијету, наводећи да војници на тај начин могу да добију интензивну обуку и стекну искуство у реалним ситуацијама, а битан је и политички значај, јер углед војске и Србије у свијету расте.

Што се тиче војног здравства, Стефановић је рекао да ће се наставити и у наредном периоду са пријемом нових љекара и медицинског особља, а један од циљева су и инвестиције, укључујући и улагања у подизање капацитета војног здравства, чији се значај показао и сада током епидемије ковида 19.

- Размишљамо о унапређењу инфраструктуре, почев од реновирања ВМА које планирамо, али и радова на другим објектима који су у саставу Министарства одбране и Војске Србије, укључујући касарне - додао је он.