latinica  ћирилица
03/12/2020 |  11:20 ⇒ 12:26 | Аутор: Независне

Тегелтија: Аудио-садржај монтиран; Упозорио ме директор ОБА

Сједница Високог судског и тужилачког савјета БиХ почела је у Сарајеву.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

На самом почетку Савјету се обратио Милан Теглетија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета који је рекао да је на почетку ванредне сједнице у Сарајеву да је она заказана због објављених садржаја у појединим медијима и безбједносној ситуацији.

- Сви сте упознати да је један медиј објавио видео садржај за који овај медији тврди да је аутентичан и у којем ја разговарам са једном од бивших чланица ВСТС-а Милијаном Буха. Могли сте чути да сам ја рекао да се ради о монтираном аудио-садржају да он није законит и да он није вјеродостојан, аутентичан и законит - истакао је Теглетија.

Истакао је да је у два обраћања истакао да се ради о инсконструисаном и неаутентичном аудио садржају.

Нагласио је да је и Буха рекла да се ради о неаутентичном садржају.

- Рекао сам да јесам више пута разговарао са Милијаном Буха којој сам рекао да би запослење њене сестре било сукоб интереса и да би то подразумијевало њену оставку. То је једино што сам ја рекао. У самом садржају онога што ја називам монтажа, а ви можете да вјерујете или не вјерујете, чињенице које иду уз тај аудио садржај иду у прилог мојих тврдњих. Три су чињенице, прва чињеница госпођа Сања Чегар, сестра бивше чланице Савјета, у вријеме када је тај разговор вођен била је стручни савјетник Окружног привредног суда у Бањалуци и данас је на тој позицији. С никим од вас никада нисам разговарао ни помињао Сању Чегар или бившу чланицу Савјета Милијану Буха, ни у ком контексту и трећа чињеница, поједини сегменти тог аудио садржаја су потпуно неизводиви и као такви, као што је пребацивање из једног суда у други и чињеница њихове неизводивости за коју сви ви знате, говори у прилог тезе да ја то нисам могао рећи госпођи Милијана Буха у било каквом разговору на ту тему - навео је он.

Истакао је је да постоји још једна важна чињеница.

- И четврта чињеница која је важна, Милан Теглетија као предсједник Савјета не може да изабере ни у један суд или тужилаштво, тужиоце и судије бира Савјет, на приједлог подвијећа а које проводи процедуре тестирања - рекао је Тегелтија.

Нагласио је да је чињеница, јер овај догађај узбуркао јавност и да је он сам по себи, објављивањем те монтаже, нанио штету, институцији, њему лично и систему у којем се ради и живи.

- Не памтим када сам задњи пут учествовао у неком интервјуу и ја толико имам да каже, о том монтираном аудио садржају. За мене је много важније питање, питање сигурности и питање законитости и питање амбијента независности и законитости у којем чланови правосуђа могу да обављају своју дужност без уцјена и доносе одлуке. Апсулутно је јасно да се ради о незаконитом снимку, не снимку о незаконитој монтажи. Носиоци правосудних функција, а у овом случају предсједник Савјета, а то сам написао и у својој кривичној пријави, незаконито прате, снимају. Све што сам рекао у својим јавним иступима, да не понављам на овој сједници, све што сам рекао и сваку чињеницу да је ово монтажа - истакао је Тегелтија.

Тегелтија је изјавио да вјерује да је директор ОБА частан човјек.

- Вјерујем и да ово неће демантовати јер сам обавио разговоре. Од стране шефа ОБА сам обавијештен да се против мене предузимају незаконите радње. То траје дуго времена. Али, морамо себи поставити питање, шта год данас одлучили, каква је сигурност правосуђа, да ли је комуникација између чланова Савјета, која није јавна и не треба да буде јавна, да ли је она на било који начин компромитована. С тим треба да се позабаве правосудни органи. ВСТС не води ни један предмет, па ни када је Савјет у питању. Али је чињеница да ово улијева страх, уколико нисте сигурни да се против вас неће предузимати никакве активности од стране обавјештајних и параобавјештајних структура у сврху стварања уцјењивачког или капацитета са уклањања са позиција, онда тешко можете да радите посао судије и тужиоца слободно. То ствара несигурност у друштву у којем живимо, то ствара несигурност у систему у којем радимо - изјавио је је Теглетија.