latinica  ћирилица
03/12/2020 |  11:03 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Епископ Сергије: Проблематизује се Црква, а пуни тржни центри

Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки и рмањски Сергије поручио је поводом почетка Божићног поста да је Црква увијек била простор слободе и никада неће затворити врата вјерујућим хришћанима, иако се у вријеме епидемије вируса корона проблематизује храм Божији и народ плаши причешћем.
Епископ Сергије (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Епископ Сергије (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org)

Владика Сергије је истакао да се проблематизује храм Божији и Света Евхаристија док раде трговине, тржни центри и јавни превоз, школе и факултети, а у фабричким халама, чак и по десет сати, више стотина људи.

- Наши нови душебрижници као да једва чекају да се упокоји неко од свештених лица, не би ли тако уселили страх у срца оних који за Христом чезну, па да поново оптуже Цркву као друштвено неодговорну, као ону која је у служби вируса и његовог ширења, не знајући да је храм Божији истинска бања Витезда - нагласио је владика Сергије у својој Посланици о Божићном посту.

Он је поновио ријечи блаженопочившег патријарха Павла, који је записао: "Кад би се преко причешћа ширила зараза, то би већина свештеника, особито физички слабијих, боловала од најразличнијих заразних болести и многи од њих би већ давно помрли. Међутим, стварност показује сасвим друго. Велики број њих доживљава дубоку старост и умире од болести које нису заразне. У просјеку свештеници су дуговјечни људи. А, тако је било и у старије доба кад су, прије увођења кашичице, сви вјерни, причешћујући се, пили из истог путира".

Епископ Сергије је навео да молитвени живот цркве није супротстављен напорима савремене медицинске науке, већ само у синергији једнога и другога неће изостати резултат користан по човјеков душевни и тјелесни интегритет.

- Уосталом, чак и када би се, ван сваке сумње, научно доказало што је апсолутно немогуће да приступање Светом Путиру доводи до инфекције корона вирусом, били бисмо постављени пред избор: живјети без Христа или умријети са Христом? Истински хришћани би и тада изабрали ово друго, јер живот без Христа, ма колико био дуг, проћи ће једном, али Царству његовом неће бити краја - авео је владика Сергије.

Епископ Сергије навео је да је Црква била и остала простор слободе, па тако никога не треба тјерати ка Светом Путиру нити од Светог Путира.

- Свако ће, према хтјењу сопствене душе, изабрати оно што жели, али никада не треба, нити се смије, страха ради јудејског, било ко плашити Светом Чашом. Зато Црква никада неће затворити своја врата вјерујућим хришћанима, јер нико од нас нема право да било којег човјека раздвоји од Богочовјека Христа - навео је владика Сергије.