latinica  ћирилица
03/12/2020 |  10:29 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Маричић: Стабилна наплата јавних прихода

Пореска управа Републике Српске прикупила је у новембру ове године на рачун јавних прихода 200,5 милиона КМ, што је за 1,03 милиона КМ или један одсто више него у истом мјесецу прошле године, чиме је настављен тренд стабилизације у наплати јавних прихода који већ пет мјесеци узастопно биљеже раст.
Пореска управа - Фото: РТРС
Пореска управаФото: РТРС

Директор Пореске управе Горан Маричић истакао је да наведени подаци указују на наставак стабилизације у наплати јавних прихода у Републици Српској што је посебно охрабрујуће ако се има у виду тренутна ситуација која је изазвана пандемијом вируса корона, односно незадовољавајућа епидемиолошка ситуација, смањена кретања и привредна активност, саопштено је из данас из Пореске управе.

- Када је ријеч о директним порезима, наплата у новембру је износила 35,5 милиона КМ, што је за 3,6 милиона КМ или 11 одсто више у односу на исти мјесец претходне године. Раст наплате забиљежен је код пореза на добит и то за 13 одсто, односно наплаћено је 1,7 милиона КМ више, док је наплата пореза на непокретности у новембру износила 1,6 милиона КМ, што је за око 84.000 КМ мање него у новембру прошле године. Највећи раст у овом сегменту јавних прихода остварен је код пореза на доходак, и то за 15 одсто или 2,2 милиона КМ - рекао је Маричић.

Он је навео да је наплата доприноса у новембру износила 138,1 милион КМ, што је за 7,8 милиона КМ или шест одсто више у односу на упоредни мјесец прошле године.

Маричић каже да је за Фонд ПИО наплаћено 78,8 милиона КМ или седам одсто више, за Фонд здравственог осигурања 49,7 милиона КМ или седам одсто више, док је наплата доприноса за Фонд дјечје заштите такође већа за седам процената.

- Код осталих јавних прихода, наплата у новембру износила је 26,8 милиона марака и мања је за 8,4 милиона КМ у односу на новембар 2019. године. У овом сегменту јавних прихода забиљежена је мања наплата такси и накнада за 2,9 милиона КМ, казни за око 486.000 КМ, док је наплата накнада за приређивање игара на срећу износила 5,4 милиона КМ, што је за око милион КМ или 23 одсто више односу на исти мјесец претходне године - додао је Маричић.

Он је навео да је Пореска управа за 11 мјесеци прикупила укупно 2,242 милијарди КМ што је за два одсто мање него у истом периоду прошле године.

- Директни порези су наплаћени у износу од 418,5 милиона КМ или 18,6 милиона марака мање, док су остали јавни приходи наплаћени у износу од 341,8 милиона КМ, што је за 14 одсто мање. Међутим, наплата прихода по основу доприноса у овом периоду наставила је раст те је наплаћено 1,481 милијарди марака или четири одсто више него у 11 мјесеци прошле године - рекао је Маричић.