latinica  ћирилица
03/12/2020 |  09:10 ⇒ 09:11 | Аутор: СРНА

Човић: Политички дијалог неопходан за реформе

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да је за све потребне реформе у БиХ, почевши од измјена Изборног закона, неопходан политички дијалог, а да је у овом случају кључан између представника хрватског и бошњачког народа.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- У посљедње вријеме је пуно говора о измјенама Изборног закона, што у политичким круговима, што у јавности. Једно је сигурно, а то је појачана посвећеност европских и међународних партнера питању потребе измјене Изборног закона - рекао је Човић.

Он је оцијенио да је све више оних који схватају важност измјена које ће гарантовати легитимност политичких представника, чиме ће се у значајној мјери релаксирати политички дијалог и фокус пребацити на свакодневни живот становника и дугорочне стратешке циљеве БиХ.

- Надам се да ћемо ускоро коначно ријешити и то питање, те имати легитимне политичке учеснике у свим разговоирма важним за БиХ и њену будућност - истакао је Човић за данашњи сарајевски "Дневни аваз".

Коментаришући приче о трећем, хрватском ентитету у БиХ, Човић је рекао да је чињеница да Хрвати годинама, чак и деценијама, покушавају наћи оптимално рјешење за заштиту хрватског народа, његових права и идентитета у БиХ.

- Истина, показало се да то није лак задатак и да други раде са супротним циљем, али увјерен сам да БиХ има капацитета за политичку зрелост. Ми, легитимни представници Хрвата, заговарамо поштовање Устава и гарантованих права конститутивних народа - додао је лидер ХДЗ-а БиХ.

Према његовим ријечима, Дејтонски мировни споразум није предвидио брутално кршење права једног од три конститутивна народа и трпи тешке повреде које свакодневно дестабилизују политички дијалог и напредак.

- То су чињенице које би нас требале ујединити и подстаћи на зрелост широм политичког спектра - рекао је Човић.

Осврћући се на своје недавно обраћање УН-у, предсједник ХДЗ БиХ оцијенио је да је јавност, посебно дио политичког Сарајева, изненадило што је, можда јасније и гласније него у ранијим иступима, истакао оно што хрватски народ у БиХ данас посебно забрињава и поручио да су веома важни такви отворени разговори, пуни уважавања.

- Исказао сам згражавање трендом нелегалне карактеризације хрватског народа мањином, те освијестио о позивима бошњачких странака за кршењем Дејтонског споразума сада и 2022. године. Истакао сам и игнорисање нелегитимности члана Предсједништва БиХ, нелегалност и нелегитимност Централне изборне комисије, те непровођење потписаних договора пред међународним представницима, као што је споразум из Мостара - подсјетио је Човић.