latinica  ћирилица
03/12/2020 |  09:09 ⇒ 09:31 | Аутор: РТРС

Особе са Дауновим синдромом имају потенцијал; Ускоро представљање и позитивних примјера

Установа социјалне заштите Даун синдром центар Бањалука и Медицински факултет из Фоче одсјек Дефектологија организиовали су он лајн радионицу под називом "Циљана рана интервенција и социјална рехабилитација дјеце и одраслих особа са Дауновим синдромом и њихових родитеља-старатеља".
Даун синдром центар - радионица - Фото: РТРС
Даун синдром центар - радионицаФото: РТРС

Са катедре за развојне поремећаје биле су Бојана Мастило и Ивана Зечевић, а катедру за логопедију представљале су Бојана Вуковић и Слађана Ћелесан.

У он лајн радионици биле су и младе особе од три до пет година, као и млади брачни пар који имају близанце од којих је једном дијагностициран Николаидесов Бараитсеров синдром, један од ријетких у свијету, а у БиХ је познат само њихов случај, док је у свијету нешто више од 200 особа регистровано.

Родитељи одраслих особа са Дауновим синдромом које су пролазиле социјалну рехабилитацију и радно оспособљавање износили су своја запажања код напретка њихове дјеце у односу прије него су кренули на социјалну рехабилитацију.

Сви су заједно потврдили да су њихова дјеца, сада заиста у правом смислу одрасли, интегрисани су, радно оспособљени. Постали су међународно признати спортисти, глумци са искуствима играња својих представа, музичари, ликовни умјетниоци, иноватори, учесници квиза знања са не баш лаганим питањима за било кога, постали су пчелари, вртлари, млади хербалисти, макробиотички кухари и још пуно тога што су пролазили кроз програм социјалне рехабилитације које спроводи Даун синдром центар Бањалука. 

Родитељи су посебно назначили да су њихова дјеца која су рехабилитована у Даун синдром центру Бањалука, ту позитивну енергију пренијели и на њих и да су их промјенили и срушили им предрасуде и подигли свијест, како родитеља тако и њихове шире породице, познаника и окружења уопште.

Младим родитељима то улијева огромну наду када виде да особе са Дауновим синдромом су људи који показују да имају потенцијал и којег исказују кроз велике активности које спроводи Даун синдром центар Бањалука, који је почео са градњом двије отворене Комуне, једну у Бањи Врућици, другу на Јахорини.

- Данас нам се у радионицу путем видео линка укључила особа са Даун синдромом која је мајка 24 годишње дјевојке која је завршила школовање и радно ангажована. Мајка је зарадила своју пензију, удала се родила кћерку, направила са мужем своју кућу и живе у срећној породици. Један светао примјер и буди велику наду за све особе са Даун синдромом и њихове родитеље - саопштили су из Даун центра.

Ускоро ова мајка долази у Бањалуку са својом породицом, јер жели да представи своју животну причу.