latinica  ћирилица
02/12/2020 |  21:46 ⇒ 03/12/2020 | 07:45 | Аутор: СРНА

Рајчевић: ИКТ сектор - једна од развојних шанси (ВИДЕО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је вечерас да ИКТ сектор у Српској има позитивне трендове раста и представља једну од њених развојних шанси.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

- Ако говоримо о броју предузећа у периоду од 2014. До 2019. године ту имамо раст од неких 9,34 одсто на годишњем нивоу. Имали смо 2014. године 222 предузећа из те области, а 2019. годину смо закључили са 347 таквих предузећа - рекао је Рајчевић на почетку друге Форвард конференције.

Према његовим ријечима, у периоду од 2014. до 2019. године види се и раст запослених, гдје је 2014. године било 4.880, а 2019. године 7.212 запослених у предузећима у ИКТ сектору, што предсатавља годиши раст запослених од 8,13 одсто.

Рајчевић је нагласио да постоји и благи раст финансијских показатеља од 0,39 одсто у посматраном петодишњем периоду, а који, такође, показује да ИКТ незаустављиво расте, зависно од појединих њених области.

- Ако је судити према анализама, али и мој субјективни осјећај је да ИКТ сектор у овом тренутку може да задовољи домаће потребе јавног и реалног сектора у Српској, а оно на шта посебно требамо одбратити пажњу је да тај сектор буде што више конкурентан у односу на регион, па послије и у односу на шире регионе - нагласио је Рајчевић.

Он је међу пројектима везаним за процес дигитализације навео, између осталих, програм успостављања Националног центра за управљање дигиталним идентитетом, као и доношење Националне стратегије за развој електронске управе.

Рајчевић је напоменуо да се током ове године, због пандемије вируса корона, више пажње морало усмјерити на друге теме, као што је спашавање академске године.

- Имали смо ситуацију да када је у питању високо образовање, које покрива мој ресор, одређене организационе јединице нису биле спремне да пређу на онлајн систем рада. Али када сила натјера, све се може урадити врло брзо и окончали смо љетни семестар - подсјетио је Рајчевић.

Он је рекао да је све спремно да се, ако се тренутна епидемиолошка ситуација погорша, у високом школству поново пређе на онлајн систем рада.

Рајчевић је подсјетио и да је министарство на чијем је челу подијелило око 1.000 "распбери пај" мини рачунара за основце у изразито неразвијеним општинама Српске.

Друга Форвард конференција, одржава се у организацији Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Иновационог центра Бањалука.

На овој конференцији учествује више од 30 стручњака из Њемачке, Аустрије, Израела, Словеније, Србије, Хрватске и БиХ, а емитује се на првом програму Радио-телевизије Републике Српске данас и сутра од 20.10 часова, као и путем Фејсбук странице Форвард конференције.

Првог дана фокус је на регионалној перспективи дигиталне економије, првенствено због њеног утицаја на развој привреде, чиме постаје изазов, али и прилика за јачање конкурентности привредних субјеката.

Сутра, другог дана конференције, нагласак ће бити стављен на концепт "паметног града" у којем инвестиције у људски капитал, традиционалну и модерну инфраструктуру уз мудро управљање природним ресурсима, те активно учешће грађана, подстичу одрживи економски раст и повећавају квалитет живота.