latinica  ћирилица
02/12/2020 |  20:09 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Савчић: Далеко је организовање заједничких комеморација

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је још далеко организовање заједничких комеморација у БиХ, не зато што то Срби не желе, већ зато што не могу прихватити лажне оптужбе да су агресори на рођеној земљи, злочинци и зликовци.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

- Како да правимо заједничку комеморацију када нам не дају да дођемо у Добровољачку улицу у Сарајеву да одамо пошту нашим погинулим сународницима? Како да правимо заједничку комеморацију када нам не дају дођемо на Брчанску малту у Тузли? Како да правимо заједничку комеморацију када на сваком мјесту гдје има и један страдао припадник бошњачког народа они то зову геноцидом? - пита Савчић, реагујући на дио коминикеа Управног одбора Савјета за спровођење мира у којем се сугерише да би требало предузети кораке ка помирењу у БиХ, укључујући и одржавање заједничких комеморација.

Савчић је изјавио Срни да у БиХ није могуће организовати заједничке комеморације све док не буде утврђена потпуна и неспорна истина о догађајима у протеклом рату.

Он је рекао да прво одговорни морају сносити посљедице за оно што су учинили, а онда да се иде ка помирењу.

- Добро је познато да огромна већина српског народа није ни прихватала, нити бранила злочин, ни злочинца, али не можемо прихватити оно што није истина - нагласио је Савчић.

Он је рекао да нема догађаја у БиХ са смртним посљедицама, а да је међунационални сукоб, а да су га Срби први почели.