latinica  ћирилица
02/12/2020 |  19:09 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Мехмедагић и Пекић изјаснили се да нису криви (ВИДЕО)

Директор ОБА Осман Мехмедагић и руководилац Одјељења за сајбер безбједност у Агенцији Мухамед Пекић изјаснили су се, у Суду БиХ, да нису криви за злоупотребу службеног положаја у предмету "Надзорне камере Бх. поште".
Суђење Осману Мехмедагићу -
Суђење Осману Мехмедагићу

Тужилаштво истражује и начин на који је Мехмедагић дошао до факултетских диплома. Раније је предсједавајући Савјета министара Зоран Зоран Тегелтија покренуо процедуру одузимања права приступа тајним подацима Мехмедагићу.

Мехмедагић се изјаснио да није крив, а другачије се није ни очекивало од првог обавјештајца у БиХ, којег је на ранијем рочишту тужилац Олег Чавка оптужио да руководи ОБА у стилу француског краља Луја 14. "држава, то сам ја".

- Позиција директора ОБА је изузетно важна. Међутим, то је оружје у рукама директора, уколико се ради с погрешним мотивима, мотивисаним политичким диктатима па и националним подјелама унутар службе, постаје огроман безбједносни проблем за БиХ - навео је раније Олег Чавка тужилац Тужилаштва БиХ.

О злоупотреби ОБА проговорио је и предсједник ВСТС БиХ. Милан Тегелтија тврди да је упознао Османа Мехмедагића са сазнањима да је незаконито праћен и сниман. Касније су ти снимци, каже Тегелтија измонтирани и искоришћени за његову дискредитацију.

- Питао сам га знаш ли нешто о томе. Рекао је тада не знам, провјерићу. Након два, три дана ме назавао и рекао да је то истина, али да то не ради он него одметнути дио службе , ма шта год то значило - истакао је Тегелтија.

Мехмедагић никада није демантовао Тегелтијене наводе о отргнутом дијелу ОБА, која незаконито прислушкује бх званичнике из Републике Српске. Из Суда је изашао не обраћајући се новинарима, као и другоптужени Мухамед Пекић који се такође изјаснио да није крив.

Обојица се терете да су злоупотријебили ресурсе Агенције, како би дошли до информација и снимака са видео-надзора у сарајевској поштанској пословници о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА.

- Стојимо при томе да је политички мотивисан процес, да је наш брањеник невин и то је максимум који могу рећи - сматра Сенка Ножица, бранилац Османа Мехмедагића.

Умјесто да због започетог судског процеса, одмах буде суспендован, затражено је да му се забрани приступ тајним подацима, али Министарство безбједности то није урадило. И поред свега, Осман Мехмедагић формално је и даље приједлог СДА за новог директора ОБА.

- Па ваљда вам је јасно да док траје судски процес и када имате оптужницу господин Мехмедагић не може бити изабран за директора ОБА - закључио је Тегелтија.

Предмет "Мехмедагић и Пекић" биће прослијеђен другом судији, након чега ће бити заказан главни претрес на коме ће тужилац Олег Чавка и одбрана износити своје доказе и саслушавати свједоке.