latinica  ћирилица
02/12/2020 |  18:00 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

Махмуљину изрицање пресуде 22. јануара

Изрицање пресуде команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године заказано је пред Судом БиХ за 22. јануар.
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда "Ел муџахедин" су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

Данас је у Суду БиХ бранилац оптуженог Нермин Мулалић у завршним ријечима тврдио да докази потврђују да Махмуљин није имао ефективну контролу над одредом "Ел муџахедин", нити извршиоцима злочина, те да Тужилаштво БиХ није доказало ни ко су извршиоци.

Мулалић је цитирао свједока "С-8" који је рекао да је група фанатичних Јермена извршила дјело.

- Између команданта и извршилаца постоји седам нивоа командног кадра. Тужилаштво није провело ниједан значајан доказ каква је била унутрашња структура и односи унутар те структуре у одреду Ел муџахедин - рекао је Мулалић, додавши да је унутрашња структура била другачија него у другим јединицама што је од великог значаја за постојање ефективне контроле.

Бранилац је подсјетио и на исказ свједока "С-20" који је навео да је постављење старјешина унутар одреда вршила "шура", односно нека врста извршног органа, преноси Бирн.

- Служба војне и државне безбједности је прикупила доказе да одред има свој ланац командовања и да нема никакве везе са Армијом БиХ - рекао је Мулалић.

Он је подсјетио да је вјештак Тужилаштва БиХ у свом налазу написао да је идејни вођа и неприкосновени ауторитет одреда био шејх Енвер Шабан, те да су одредом руководили "муџахедини" из иностранства.

Мулалић је додао да је и свједок "С-20" у својој изјави навео да је до љета 1994. године одредом из Милана руководио шејх, који је дошао у БиХ у љето 1994. и преузео улогу врховног ауторитета.

Према његовим ријечима, вјештак одбране је утврдио да су центри ван БиХ имали ефективну контролу над одредом.

Он је нагласио да су свједоци из Службе војне безбједности потврдили нефункционисање система извјештавања када је ријеч о одреду.

- Не постоји ниједан извјештај упућен из одреда Ел муџахедин Армији БиХ. Сви свједоци из Службе војне безбједности потврдили су да нису имали комуникацију нити контролу над одредом који је имао независан и од Трећег корпуса неконтролисан систем кажњавања - рекао је Мулалић.

Наставак изношења завршних ријечи одбране заказан је за 9. децембар.