latinica  ћирилица
02/12/2020 |  17:46 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: И у Мостару се очекују демократски и фер избори

Замјеник предсједавајућег Делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да се и од предстојећих локалних избора у Мостару очекује да прођу у демократском духу и фер атмосфери.
Сњежана Бурсаћ Новаковић - Фото: РТРС
Сњежана Бурсаћ НоваковићФото: РТРС

Она је на видео-састанку чланова Делегације парламента БиХ у ПССЕ са извјестиоцима Мониторинг комитета за БиХ, напоменула да су и општи избори 2018. године и овогодишњи локални избори, уз одређене објективне потешкоће и мањкавости, спроведени у демократском духу и фер атмосфери.

Бурсаћева је нагласила је да је БиХ начинила даље кораке према чланству у ЕУ, али и да предстоји интензиван рад на испуњавању 14 приоритета из Мишљења Европске комисије, како би била испуњена очекивања грађана да БиХ 2021. године добије кандидатски статус, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Она је извјестиоце упознала о томе да је "процес повратка избјеглица и расељених лица практично завршен", као и о томе да је смртна казна у Републици Српској ефективно укинута.

Бурсаћева је нагласила да је у свим кантонима ФБиХ и даље потребно неодложно дјеловати у правцу имплементације конститутивности српског народа.

Предсједавајући Делегације парламента БиХ у ПССЕ Алма Чоло нагласила је да је БиХ недавно усвојила Ревидирану стратегију за процесуирање ратних злочина, која за циљ има убрзање рјешавања великог броја заосталих предмета ратних злочина.

Она је истакла да је Закон о спречавању сукоба интереса на нивоу БиХ у парламентарној процедури, те да се ускоро очекује да се у парламентарној процедури нађе и закон о Високом судском и тужилачком савјету.

Чоло је подсјетила на обавезе које БиХ није испоштовала, посебно истичући непровођење одлуке Европског суда за људска права у случају "Сејдић и Финци".

Члан Делегације Борјана Кришто истакла је да је у БиХ стање скоро непромијењено, да и даље постоји наметање и доношење противзаконитих одлука, као и стремљење одређеним унитаристичким политикама, што је супротно уставној структури БиХ као земље три конститутивна народа.

Она је рекла да је ЦИК, чији су чланови незаконито изабрани, изгубио легалитет и легитимитет, те истакла потребу приоритетне реформе изборног законодавства у духу примјене одлука Уставног суда БиХ, подсјећајући да се 2018. године по трећи пут догодила узурпација хрватских политичких права наметањем нелегитимног члана Предсједништва БиХ изабраног искључиво бошњачким гласовима.

Она је позитивним оцијенила усвајање Стратегије за рад на ратним злочинима БиХ, као и усвајање измјена Изборног закона БиХ које се односе на град Мостар.

Члан Делегације Едита Ђапо истакла је да је у БиХ неопходна измјена Изборног закона и унапређење изборног процеса увођењем електронског гласања, а као примјер за неправилности навела Сребреницу.

Члан Делегације Младен Босић оцијенио је да је главни проблем БиХ нефункционисање правне државе и да је то питање потребно приоритетно ријешити како би се могло кренути напријед.

- Као посљедицу имамо велики број лица која се процесуирају, док је то у другим дијеловима БиХ изостало, осим у Сребреници, гдје такве активности правосудних органа, због осјетљивости средине, добијају политички призвук - рекао је он.

На састанку, на коме је учествовала и шеф Канцеларије Савјета Европе у БиХ Бојана Урумова, договорено је да се у јануару одржи још један састанак чланова Делегације парламента БиХ у ПССЕ са извјестиоцима Мониторинг комитета за БиХ.

Извјештај Мониторинг комитета о БиХ требало би да буде разматран на јануарском засједању ПССЕ.