latinica  ћирилица
02/12/2020 |  16:13 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Пашињан: Изузетна улога Путина у заустављању крвопролића

Предсједник Русије Владимир Путин одиграо је изузетну улогу у заустављању крвопролића у зони сукоба у Нагорно-Карабаху, изјавио је премијер Јерменије Никол Пашињан.
Никол Пашињан (фото:Sputnik) -
Никол Пашињан (фото:Sputnik)

Он је током виртуелног самита Организације уговора о колективној безбједности /ОДКБ/ рекао да је током 44 дана војних сукоба константно био у контакту са Путином, са којим је разговарао о неопходним мјерама ради заустављања сукоба и заштите људских живота, јавио је ТАСС.

- Настављам блиско да сарађујем са Владимиром Владимировичем /Путином/ како бисмо испунили задатке као што су потрага за несталима, размјена ратних заробљеника и особа у притвору, као и тијела убијених - истакао је Пашињан.

Сукоби Азербејџана и Јерменије ескалирали су 27. септембра, уз интензивне борбе у спорној области Нагорно-Карабах.

Пашињан, Путин и предсједник Азербејџана Илхам Алијев потписали су 9. новембра заједничко саопштење о потпуном прекиду сукоба који је ступио на снагу дан касније.

Путин је тада изјавио да ће азербејџанске и јерменске снаге задржати положаје које су до тада контролисале, те да ће чланови руске мировне мисије бити распоређени у Нагорно-Карабаху.