latinica  ћирилица
02/12/2020 |  16:09 ⇒ 22:19 | Аутор: СРНА

Њемачка: До 10. јануара ограничења за ресторане и хотеле

Берлин планира да до 10. јануара продужи ограничења за ресторане и хотеле због пандемије вируса корона, саопштили су извори упознати о разговорима Владе Њемачке и регионалних власти 16 њемачких покрајина.
Берлин - Фото: архив
БерлинФото: архив

Њемачка канцеларка Ангела Меркел разговара са покрајинским гувернерима о томе да ли су мјере уведене прошлог мјесеца довољне да се заустави ширење вируса корона.

Иако је успорен дневни раст броја заражених, Њемачка је данас пријавила рекордни дневни број преминулих од почетка пандемије, док се области које раније нису биле најугроженије суочавају са наглим порастом броја потврђених случајева заразе.

Један од регионалних лидера обећао је да ће тражити строже мјере у разговору са Меркеловом.

Извори упознати о разговорима кажу да би Меркелова и регионални лидери могли да средином децембра одлуче о продужењу ограничења за ресторане и хотеле.

Дјелимично затварање уведено је почетком новембра, а продужено је прошле седмице.

У Њемачкој је у посљедња 24 часа регистровано више од 17.000 случајева заразе, а преминуло је 487 људи који су били позитивни на тесту за вирус корона.

Премијер Саксоније Михаел Кретшмер изјавио је да ће та покрајина увести строге мјере у складу са брзином ширења вируса у том дијелу Њемачке.

Министар одбране Њемачке Анегрет Крамп Каренбауер изјавила је да би Берлин могао послати још војника да сарађују са органима надлежним за здравство, након што је већ раније послато 10.000 припадника оружаних снага.