latinica  ћирилица
02/12/2020 |  15:08 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Гласање о буџету потврдило да коалиција има већину (ВИДЕО)

Народна скупштина усвојила је други ребаланс овогодишњег буџета.
НСРС (Фото: НСРС) -
НСРС (Фото: НСРС)

У првом одмјеравању снага, након што је ДНС прешао у опозицију, за овај документ гласало је 28 посланика СНСД-а, по четири из НДП-а, Уједињене Српске и Демоса, троје посланика Социјалистичке партије. За су гласали и Саво Вулић из СПС-а, самостални посланик Мијо Перкунић, и бивши ДНС-ови посланици Дарко Бањац и Дико Цвјетиновић.

Гласање је показало да коалиција око СНСД-а и даље има скупштинску већину.

Након Дарка Бањца, и Дико Цвјетиновић одлучио је да иступи из ДНС-а. Разлог за то је неслагање с политиком странке, прије свега у Бијељини, гдје је био предсједник Градског одбора. Коначну одлуку донио је јуче након кратког састанка с лидером странке Ненадом Нешићем и сједнице Предсједништва ДНС-а.

- Саопштио сам колегама на сједници Предсједништва да подносим оставку, да излазим из ДНС-а и да ћу дјеловати као самостални посланик - рекао је Цвјетиновић.

Душко Ивић, шеф Клуба посланика ДНС-а, изненађен је одлуком Цвјетиновића. Он каже да на сједници Клуба, на којој је од Бањца преузео функцију шефа, Цвјетиновић ничим није указао да одлази из ДНС-а.

- Клуб је стабилан, има пет посланика. У наредном периоду можда ћемо добити још нових посланика. Не бих унапријед говорио о именима - рекао је Ивић.

Дојучерашњи посланик ДНС-а Дарко Бањац, најављује да ће са Цвјетиновићем, за сада, наступати као самостални посланик. За њега, лично, улазак у другу странку није опција, али формирање нове странке јесте.

- Још није донесена одлука, има још доста људи који желе са мном да разговарају, у неких 10 до 15 дана ћу обавити све потребне разговоре. Ту одлуку нити могу, нити желим донијети сам - истиче Бањац.

И Милан Радовић самостално дјелује у Скупштини већ готово десет мјесеци, након што је напустио ДНС-ове редове. И он разговара с другим посланицима, али не открива да ли ће се и с ким удружити.

- У ком формату и да ли ћу се можда са неким удружити, о томе ће јавност, наравно, бити благовремено обавијештена. Немамо ми право ништа да кријемо од јавности - наглашава Радовић.

То не би требало да утиче на промјене у скупштинском одлучивању. Иако не више двотрећинску, коалиција око СНСД-а и даље има скупштнску већину.