latinica  ћирилица
02/12/2020 |  13:22 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Економску дипломатију учинити доступнијом за предузећа

Економску дипломатију потребно је учинити транспарентнијом и доступнијом за предузећа у БиХ, истакнуто је данас на онлајн едукацији о теми "Економска дипломатија-напредни модул", коју је организовала Спољнотрговинска комора БиХ.
Спољнотрговинска комора БиХ - Фото: илустрација
Спољнотрговинска комора БиХФото: илустрација

Предсједник Спољнотрговинске коморе Вјекослав Вуковић рекао је да Комора примјењује економску дипломатију у свом спољнотрговинском пословању, додајући да је за ову организацију један од примјењивих модела онај који користи Хрватска привредна комора.

Он је појаснио да је ријеч о моделу који користи Хрватска унутар своје дипломатске мреже, а који је прихватила и њена привредна комора и тако успјела успоставити распрострањену мрежу представника коморског система.

Замјеник министра иностраних послова у Савјету министара Јосип Бркић рекао је да је Одсјек за економску дипломатију Министарства осмислио пројекат дигитализације економске дипломатије, те додао да ће, заједно са међународним партнерима, у неколико наредних мјесеци имплементирати програм дигиталне платформе економске дипломатије овог министарства.

Директор Агенције за државну службу БиХ Невен Акшамија изразио је увјерење да ће овај напредни курс помоћи обнови БиХ када се буде опорављала од посљедица пандемије вируса корона, заједно са цијелим свијетом.

Директор представништва Фондације "Конрад Аденауер" у БиХ Свен Петке рекао је да је неопходно створити одговарајући амбијент, како би пословни људи у БиХ могли реализовати своје идеје.

Према његовим ријечима, у БиХ и региону постоји велики потенцијал, тако да фокус политике треба бити на томе да се подржи привреда, односно да привредни развој буде на првом мјесту.

- Можда нам свјетло које се коначно појављује на крају тунела, излаз из кризе узроковане вирусом корона, понуди могућност да се донесу неопходне реформе у БиХ. Надам се да ће на прољеће доћи до побољшања ситуације, вакцинације против ковида, али и привредне климе која ће бити погоднија и створити боље оквире како би и политика могла да донесе неопходне реформеис - такао је Петке.

Данашњи семинар организован је у сарадњи са Агенцијом за државну службу БиХ, Представништвом фондације "Конрад Аденауер" и надлежним министарствима.

Први циклус едукације успјешно је реализован прошле године у Бањалуци и прије три године у Сарајеву, а обуку је завршило више од 400 полазника.