latinica  ћирилица
02/12/2020 |  12:27 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Амерички пилот признао да је 1999. изнад Србије погођен још један "Ф-117"

Пензонисани амерички пилот Чарли Хејнлан рекао је да је током бомбардовања Београда 1999. године погођен још један авион типа "Ф-117", осим оног који је раније оборен, пише амерички портал "Драјв".
Ф-117 најтхок (фото: lunlun.artstation.com) -
Ф-117 најтхок (фото: lunlun.artstation.com)

Хејнлајн је у подкасту "Афетрбурн" описао мисију у којој је, осим авиона којим је он пилотирао, учествовао још један "Ф-117". Неименовани извори наводе да се ово десило 30. априла 1999. године.

Некадашњи пилот испричао је да су два авиона летјела у размаку од 16 километара и да је те ноћи изнад Београда снажно дејствовала противваздушна одбрана, укључујући употребу система совјетске производње "СА-3" којим је раније оборен "Ф-117".

- Погледао сам удесно изнад Београда и видио како велики пројектил долази према горе. Изгледао је као ракета "сатурн пет". Знао сам да је мој други човјек тамо негдје. Онда сам видио још једно лансирање, а чак и са те даљине могло је да се види много детаља. Избој, дим и потом ватрена лопта која креће увис према вама - рекао је некадашњи борбени пилот.

Хејнлајн, који је пензионисан са чином потпуковника, рекао је да је потом један пројектил ескплодирао, а други одлетио даље према свемиру.

- Не знам да ли га је погодио - рекао је пилот, мислећи на други авион у мисији.

Пензионисани пилот додао је да је избацио своје бомбе, погодио мете и кренуо назад према авиону за допуњавање горива.

Када је тамо стигао, није било другог "Ф-117", па је Хејнлајн затражио од танкера да штеди гориво споријим летом и кружи неко вријеме. Други "Ф-117" се појавио послије неког времена, али са угашеним свјетлима.

- Његов авион није био у добром стању - рекао је Хејнлајн и додао да је други "Ф-117" успио да прикачи цијев за допуњавање горива, али да се потом одмах одвојио и да он и посада танкера нису знали да ли други "Ф-117" лети са само једним исправним мотором или има неки други проблем.

Танкер је потом успорио, па је оштећени "Ф-117" успио да допуни гориво иако се оно просипало током те операције. Оба "невидљива" авиона потом су наставила лет према бази у Њемачкој.

Током лета, други "Ф-117" поново је нестао на неко вријеме, рекао је Хејнлајн, али су обје летјелице успјеле да стигну у базу Шпангдалем.

Хејнлајн је због труда који је уложио да се и други авион безбједно врати одликован орденом Летачког крста за "херојство или изузетна достигнућа током лета".

Иако је признање да је још један "Ф-117" оштећен у дејству српске противваздушне одбране вриједно пажње, Хејнлајн наглашава чињеницу да су системи "САМ" прави разлог за бригу када је ријеч о авионима овог типа у било ком борбеном сценарију, преноси портал "Драјв".