latinica  ћирилица
02/12/2020 |  12:05 ⇒ 15:34 | Аутор: РТРС

Вишковић: Законским рјешењима унаприједити положај лица са инвалидитетом (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да ће Влада Српске радити на креирању закона који ће унаприједити положај лица са инвалидитетом у Српској и олакшати им живот.
Састанак у Влади - Фото: РТРС
Састанак у ВладиФото: РТРС

Вишковић је додао да ће све примједбе представника асоцијација лица са инвалидитетом бити креиране путем ресорних министарстава.

- У протеклом периоду смо доносили одређена законска рјешења која су ишла у правцу побољшања или материјалног положаја ових категорија или рјешавања одређених питања. Сада има потребе да се то још дорађује и проширује - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци након састанка са представницима Координационог одбора инвалидских организација Републике Српске.

Вишковић, коме је предсједник Координације Госпова Рађен Радић уручила захвалницу за несебичну подршку коју су он и Влада Српске пружили овој категорији током пандемије вируса корона, истакао је да је намјера и да се утврди да ли је новчани износ који је предвиђен законским рјешењима довољан или га треба повећати, те да ли треба размишљати и о имовинском цензусу, па да се тачно зна ко и када, на који начин треба да оствари та права.

Предсједник Владе Републике Српске је рекао да је спреман да у наредном периоду путем ресорних министарстава пружи подршку овој популацији и да се њихов положај што више унаприједи у складу са материјалним могућностима.

- Ове категорије и њихова удружења сматрају да требамо у наредном периоду разговарати о измјени члана седам правилника који је креирала Влада везано за расподјелу средстава од игара на срећу и који, по њиховом мишљењу, није на прави начин прописао једнообразно обавезе које из тога произилазе, него је остала могућност да ресорни министар својим рјешењем обавља расподјелу тих средстава - рекао је Вишковић.

Он је за наредне дане најавио разговоре са представницима ресорног министарства о тој теми, истакавши да не види никакав проблем да се прилагоди тај члан онако како је и предвиђено и да новац прикупљен од игара на срећу, који је у том проценту који је и дефинисан намијењен и за ову популацију, буде лакше доступан.

Вишковић је захвалио представницима организација инвалидних лица у Српској за признање, додавши да су Влада Српске и Републички штаб за ванредне ситуације, анализирајући ситуацију у вези са пандемијом вируса корона и посљедице које је изазвао, донијели одлуку да свим организацијама притекну у помоћ.

- Они имају организације у више од 29 локалних заједница у Српској, односно половина Српске је обухваћена асоцијацијама и организацијама које су у њиховом саставима. Као човјеку ми је посебно драго када људи цијене нечији рад и залагање. На крају крајева ми смо ту врсту помоћи према свим тим организацијама упутили и без њихвог захтјева и њихове посебне жеље да се то уради - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, то је учињено процјењујући да је вирус корона направио ограничење и у кретању и пореметио у сваком смислу живот грађана, посебно ових категорија које и у редовним околностима имају своје проблеме.

Вишковић је подсјетио да је 3. децембар Међународни дан лица са инвалидитетом, те додао да је тим поводом данас разговарано и о одређеним питањима и проблемима које ове категорије иначе имају.

Радићева је захвалила Вишковићу и Влади за подршку који су пружили за више од 5.000 лица са инвалидитетом у Српској током пандемије вируса корона.

- Премијер је имао разумијевања да подржи популацију која је у изузетној потреби у свакодневном животу, а посебно у ванредним околностима. Функционалност и самосталност тих породица је, ипак, тих дана била унапријеђена захваљујући подршци Владе Српске - нагласила је Радићева.

Она је рекла да је веома важно да су у систему препознати као популација која има одређене специфичне потребе, те да су захвални када добију подршку.

Радићева сматра и да средства од игара на срећу треба да буду утрошена сходно стварним потребама, онако и како то кажу организације лица са инвалидитетом.