latinica  ћирилица
02/12/2020 |  11:39 ⇒ 11:41 | Аутор: СРНА

Слиједи заказивање главног претреса против Мехмедагића и Пекића

Након што су директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић и руководилац у тој агенцији Мухамед Пекић данас негирали кривицу пред Судом БиХ по оптужбама за злоупотребу службеног положаја или овлаштења, предмет ће бити прослијеђен другом судији након чега ће бити заказан главни претрес на коме ће тужилац Олег Чавка и одбрана износити своје доказе и саслушавати свједоке.
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Мехмедагићев адвокат Сенка Ножица рекла је након данашњег рочишта да и даље сматра да је ријеч о политички мотивисаном процесу.

- И даље стојимо при томе да је мој брањеник невин. То је максимум који могу рећи јер све друго било би утицај на Суд који треба да почне да суди - рекла је Ножица.

Она је навела да ће након изјашњења о кривици, предмет бити упућен судији који ће судити и биће заказан главни претрес.

- Колико ће суђење трајати то нико не може рећи. Суђења се брзо одвијају али у доба пандемије више ништа не можемо знати, ни када ће претрес бити заказан ни колико ће трајати, ко ће бити судија, али у сваком случају ово не би требало да буде дуг процес. Уопште није сложен процес и мислим да ћемо га брзо завршити - рекла је Ножица.

Она је истакла да има стратегију одбране. "Мој брањеник је невин прије него што је оптужница подигнута", рекла је Ножица.

Адвокат другооптуженог Пекића, Јасенка Решидовић није жељела да даје изјаве медијима.

Директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић и руководилац у тој агенцији Мухамед Пекић изјаснили су се данас пред Судом БиХ да нису криви по оптужбама за злоупотребу службеног положаја или овлаштења.

И Мехмедагић и Пекић су на питање судије Ениде Хаџиомеровић негирали кривицу.

Мехмедагић и Пекић оптужени су да су током августа злоупотријебили службени положај или овлаштења, као и ресурсе и капацитете ОБА ради приватних интереса, да би дошли до информација и фотографија о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора те агенције.

Оптужница против њих је потврђена 4. новембра.