latinica  ћирилица
02/12/2020 |  09:26 ⇒ 12:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија намјерава да спријечи одлазак на одмор на Балкан

Аустријска влада планира да, за вријеме божићних празника, уведе пооштрене мјере за улазак у земљу, што би могло да спријечи и грађане БиХ да путују на одмор у Српску и ФБиХ.
Граница  Аустрија -
Граница Аустрија

Према писању медија, сви који буду ушли у Аустрију из држава које имају више од 100 новозаражених на 100.000 становника на недјељу дана мораће у обавезни десетодневни карантин.

Та мјера погодила би повратнике из свих сусједних земаља Аустрије, али прије свега оне са Западног Балкана и Турске, одакле су поријеклом највеће мигрантске заједнице.

Ова мјера требало би да ступи на снагу пред католички Божић и да траје најмање до 10. јануара.

Особе које се врате из земаља које важе као ризичне, моћи ће, према намјерама владе, да се "ослободе" карантина негативним PCR тестом, али најраније након пет дана изолације.

Уз то Аустрија ће увести и оштрије контроле на свим границама и аеродромима.

Ова мјера има за циљ да се одврате прије свега становници Аустрије поријеклом са Балкана и Турске од одласка током божићних празника на одмор у домовину.

Прије свега због Срба, мјера аустријске владе највјероватније ће трајати до послије православног Божића.

Указује се да карантин за повратнике из ризичних региона не може бити оправдање за недолазак на посао послије истека слободних дана, наводи бечки дневник "Курир".

Тиме би особе које се одлуче да ипак путују у домовину морале да прилагоде дужину боравка слободним данима које су добили на послу, али уз узимање у обзир обавезног десетодневног карантина, односно најмање пет дана изолације уз скупи PCR тест који би морали да ураде у Аустрији.

Уколико не буду могли да се на вријеме јаве на посао пријете им радно-правне посљедице.

Из кругова владе истичу да та мјера треба да спријечи трећи талас инфекције, односно крах здравственог система Аустрије.

Министарство унутрашњих послова Аустрије указује да је Турска крајем новембра имала више од 31.000 новозаражених, а Србија више од 6.000, при чему је недјељни број по 100.000 становника у Србији био на 711.