latinica  ћирилица
02/12/2020 |  07:49 ⇒ 07:57 | Аутор: СРНА

Возачи опрез - магла и поледица на путевима

На путевима у Републици Српској и Федерацији БиХ магла мјестимично смањује видљивост у котлинама и уз ријечне токове, посебно на дионици Брчко - Бијељина, а ниска јутарња температура узрокује стварање поледице у вишим, планинским предјелима, преко мостова и надвожњака.
Магла - Фото: илустрација
МаглаФото: илустрација

На дионицама у усјецима и поред камених косина повећан је број одрона.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске истичу да је неопходна веома опрезна вожња, прилагођена стању и условима на путу и подсјећају да је посједовање зимске опреме законски обавезно.

Због изградњи кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице - Лакташи у Лакташима, саобраћај се преусмјерава обилазним путевима у непосредној близини.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто-пут, из правца Градишке на петљу Александровац, из правца Бањалуке возила се код Хотела "Ћубић" преусмјеравају на ауто-пут, из правца Прњавора на петљу Друговићи, а из правца Српца на петљу Лакташи.

На дионици магистралног пута Заблеће - Чађавица измијењен је режим одвијања саобраћаја због радова на санацији клизишта.

На истој дионици саобраћај је обустављен у тунелу Драгорај и преусмјерен на обилазницу у непосредној близини тунела.

У току су радови у тунелу Брчигово на дионици магистралног пута Саставци - Устипрача, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Због изградње кружне раскрснице на магистралном путу Брод - Поље, који се укршта са улицама војводе Живојина Мишића и Бродског батаљона, измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На релацији пута међуентитетска линија Бањ Брдо - Лопаре - Угљевик - Тузла у току је превоз вангабаритног терета, па возаче из АМС моле да том дионицом возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На дионицама путева међуентитетска линија Врела - Котор Варош - Бањалука, међуентитетска линија Станић Ријека - међуентитетска линија Каруше, Приједор -гранични прелаз Градина, међуентитетска линија Станић Ријека - Прњавор, ауто-пут - гранични прелаз Градишка наајављен је превоз вангабаритног терета.

Из АМС возачима скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

У току су радови на регионалном путу Шипово - граница Републике Српске/ФБиХ /Ново Село/, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Из АМС возаче моле да возе опрезније и да поштују привремено постављену сигнализацију.

У току је изградња мале хидроелектране Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на диници магистралног пута Крупац - граница Републике Српске /Богатићи/ на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

Због радова на магистралном путу Каракај два - Дрињача измијењен је режим одвијања саобраћаја, па из АМС моле возаче да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због радова на дионици регионалног пута Шековићи - Доње Цапарде измијењен је режим одвијања саобраћаја и возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

У току је реконструкција регионалног пута Тедин Хан - граница Републике Српске /Криж/ због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Из АМС возачима скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због радова на постављању интелигентних транспортних система  измијењен је режим саобраћаја на дионици ауто-пута Градишка - Бањалука, а за вријеме извођења радова саобраћај је регулисан привременом сигнализацијом.

На магистралном путу у Власеници измијењен је режим у одвијању саобраћаја за вријеме извођења радова на изградњи пословног објекта, па возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због радова на магистралном путу Дрињача - Милићи - Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја, па возаче из АМС моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

На дионици магистралног пута Бањалука два - Српске Топлице, за вријеме извођења радова на изградњи моста преко ријеке Врбас, мијења се режим саобраћаја и регулише привременом сигнализацијом.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима од 7.00 до 17.00 часова долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

Због деминирања терена на дионици Пелагићево - граница Републике Српске/ФБиХ /Блажевац/ најављене су повремене обуставе саобраћаја по 30 минута од 7.00 до 17.00 часова.

Због деминерских радова на магистралном путу Пелагићево - Градачац у мјесту Турић Просјек повремене су обуставе саобраћаја у времену од 8.05 до 15.05 часова.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак, у мјесту Клакар Доњи, у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, на деминерском радилишту "Горњи Божинци" у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука - Добој и магистралног пута Јоховац - Руданка, измјењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Јоховац-Руданка.

На истом магистралном путу, али на дионици Модрича један - Вукосавље /Јакеш/
- Подновље - Шешлије - Јоховац - Руданка - Добој - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/, због радова на коловозу измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком.

На регионалном путу Укрина - Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због клизишта једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се због клизишта одвија једном траком наизмјенично.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због клизишта, на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

На подручју ФБиХ видљивост је због магле смањена на дионицама Грачаница - Тузла и Босански Петровац - Дрвар.

Слаб снијег пада на подручју Бихаћа, али се за сада не задржава на коловозу.

На планинском превоју Борова Глава на путу Шуица - Ливно учестали су изласци дивљих коња на коловоз, посебно ујутро и увече.

За данас су најављени радови на дионици ауто-пута Лашва - Какањ у зони петље Какањ и на мјесту радова затвара се претицајна трака.

Саобраћај је због радова обустављен у тунелу "Јасен" на путу Прозор - Јабланица.

Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила тежа од 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар - Широки Бријег - Посушје - Томиславград - Купрес - Бугојно и Мостар - Сарајево - Бусовача - Нови Травник - Бугојно.

Због радова на мосту преко ријеке Дрине у Горажду саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

Успорено, због радова, саобраћа се на путевима Сарајево - Тузла /Оловске Луке и Хусино, Витез - Травник /Каоник - Невић Поље/, Ливно - Каменско, Дрвар - Босанско Грахово, Посушје - Широки Бријег и Шуица - Томиславград.

На граничним прелазима у БиХ задржавања нису дужа од 30 минута.

БиХ отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три земље.

Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан PCR тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

Србија је отворила своје граничне прелазе са БиХ без неопходног теста на вирус корона.

Грађани БиХ могу ући у Србију у транзиту кроз Хрватску не дужем од 12 часова, без теста на вирус корона.

На граничном прелазу Хум није дозвољен улазак у Црну Гору, а на граничном прелазу Метаљка на путу Чајниче - Пљевља могућ је улазак у Црну Гору у времену од 7.00 до 19.00 часова.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни пи-си-ар, "Елиса" или "Ецлиа" тест стар максимално 72 часа.