latinica  ћирилица
30/11/2020 |  20:30 ⇒ 20:30 | Аутор: Вечерње новости

Министар објаснио зашто је против увођења онлајн наставе за ниже разреде

Министар просвјета, науке и технолошког развоја Србије Бранко Ружић изјавио је да се противи увођењу онлајн наставе за ученике нижих разреда основне школе зато што се, како је рекао, у том узрасту стичу елементарна писменост и радне навике.
Бранко Ружић (Фото:Телеграф.рс) -
Бранко Ружић (Фото:Телеграф.рс)

Ружић је за ТВ Војводина рекао да прелазак на онлајн наставу не представља затварање школа и да васпитно-образовни процес неће стати.

- Ми смо на основу препорука здравственог дијела Кризног штаба донијели овакву Уредбу због генералног епидемиолошког стања у друштву. Ако би се гледала ситуација у образовном систему, она не да није алармантна него није ни проблематична, па није ни указивала на потребу да се нешто тако уради - рекао је Ружић.

Коментаришући захтјеве неких синдиката да се онлајн настава уведе и за ниже разреде основне школе, он је рекао да се томе противи.

- Кад је ријеч о настави од првог до четвртог разреда, то је процјена прије свега образовне струке уважавајући епидемиолошку ситуацију, знамо да је тамо најмања трансмисија вируса. Елементарна писменост, радне навике, стичу се у најмлађим старосним добима - рекао је Ружић.

Коментаришући случај из околине Кладова, гдје је директорка основне школе казнила учитељицу јер су се дјеца руковала у дворишту, он је рекао да је инспекција била тамо и да ће сутра бити познат извјештај, али "ако је само то био проблем онда га и нема" и та одлука неће постојати.