latinica  ћирилица
30/11/2020 |  19:39 ⇒ 01/12/2020 | 10:07 | Аутор: РТРС

Шта доноси нови Правилник о коришћењу и сакупљању шумских производа? (ВИДЕО)

Шумски плодови за личну употребу и даље ће се моћи несметано сакупљати.
Гљиве (Фото: Sputnik/ Константин Чалабов) -
Гљиве (Фото: Sputnik/ Константин Чалабов)

Новим Правилником о условима коришћења и сакупљања шумских производа нису предвиђене значајније измјене, кажу у ресорном Министарству.

Оне се, истичу, односе искључиво на комерцијалне сакупљиваче који производе пласирају на тржиште за даљњу продају.

Једина значајнија измјена су, како наводе, јача контрола и идентификација сакупљача.

Гљивар из Бањалуке Миодраг Вуковић сматра да треба да постоје уређени прописи о питању експлоатације осталих шумских производа, којим се сматрају сви који могу да се сакупљају за исхрану или трговину.

С друге стране, приједорски гљивар Роман Остојић забринут је због новог Правилника који би, сматра, могао угрозити оне којима је сакупљање шумских плодова једини извор перихода.

- Знам много људи који сакупљају боровнице, беру гљиве и тако поштено зарађују, не краду - истакао је Остојић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде увјеравају да за физичка лица нови Правилник не доноси никакве промјене. Наглашавају - једина промјена је боље уређена евиденција и контрола комерцијалних газдинстава.

Фирме су од сада дужне регистровати своје сакупљаче, додијелити им идентификациони број, односно картицу.

Они су дужни проћи обуку како да правилно сакупљају плодове, да не би дошло до деградације станишта.

Годишњим уговором између комерцијалних предузећа и Шума Српске биће дефинисане количине врсте и локалитети плодова.

- Према подацима у 2019. години фирме су извезле 23 милиона, а у ту сврху Шумама Српске је уплаћено свега 8.000 КМ. Ако је пет одсто, то значи да је требало бити уплаћено око милион - изјавио је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Зубић.

Килограм шумских плодова дневно за личну употребу -  то би у случају четорочлане породице значило четири килограма шумских плодова што би, сматрају у Министарству, требало да буде довољно за подмиривање дневних потреба.

Кад је ријеч о комерцијалним сакупљачима, за њих ће бити расписан конкурс и они који задовоље услове, добиће годишњу дозволу.

Шумари ће редовно контролисати сакупљање осталих шумских производа, а у случају кршења прописа биће ангажоване инспекције.