latinica  ћирилица
30/11/2020 |  19:33 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Поново бурно у ДНС-у: Смјене, именовања... (ВИДЕО)

Поново бурно у ДНС-у. Предсједник странке Ненад Нешић смијенио је четири потпредсједника - Ђорђа Поповића, Огњена Тадића, Драгомира Јовичића и Марка Аћића.
Изборна скупштина ДНС-а - Фото: РТРС
Изборна скупштина ДНС-аФото: РТРС

Нешић поручује да кадрови који не спроводе политику ДНС-а морају да оду. Ђорђе Поповић одговара да је на дјелу Нешићева самовоља - смјена непослушних потпредсједника једини је начин да остане предсједник ДНС-а.

Потпредсједници Огњен Тадић, Драгомир Јовичић, Марко Аћић и Ђорђе Поповић смијењени су због непоштовања страначке политике и непровођења страначких одлука, док је Поповић уз све то нарушио и углед странке изјавио је Нешић.

- Могу рећи да смо Тадића и Јовичића смијенили због непоштовања страначке политике, то јест, јер нису спроводили страначке одлуке. Господина Поповића смо смијенили због нарушавања угледа ДНС-а, због пријетњи члану ДНС-а, који је члан Градског одбора и Предсједништва ДНС Бијељина /Саво Попић/. Колико знам, постоји преписка, она је ишла са његовог личног телефона, постоји човјек који га је пријавио. Нити сам у томе учествовао, нити ме то искрено интересује, осим што сам забринут за чланове ДНС-а, у овом мслучају господина Попића - изјавио је Нешић.

Наводно, актуелни министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић је пријетио Сави Попићу, новоизабраном одборнику ДНС-а у Бијељини, који је све пријавио и бијељинској полицији.

Поповић каже да свако може да оде у полицију, те да никоме није пријетио. Поручује, смјене нису у складу са Статутом и на дјелу је вишемјесечна Нешићева самовоља.

- То је епилог вишемјесечне самовоље предсједника ДНС-а који на овај начин покушава да се ријеши, како он то каже, непослушних потпредсједника како би могао да задржи свој статус предсједника ДНС-а. Нажалост, ДНС је претрпио велику штету због таквих поступака који нису усклађени ни са једним актом на којем почива ДНС, нарочито не са Статутом - рекао је Поповић.

А да је све урађено по Статуту сматра шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац.

Бањац је оцијенио да Нешић има право да смјењује потпредсједнике странке, али да је прије такве одлуке требало да сачека сједницу страначког Предсједништва, која ће бити одржана сутра у Бањалуци.

- Нешић има право по Статуту на то што је урадио, али мислим да је сутра на Предсједништву кроз разговор требало да дођемо до одређеног рјешења. Понављам, није спорно да он то уради тако, али је требало да сачека сједницу. То је моје мишљење и сматрам да није то тако требао да уради - поручио је Бањац.

Јовичић и Тадић су без коментара о смјенама, док је Аћић кратко поручио да је изненађен одлуком, али да ће се суздржати од тешких ријечи у вријеме Божићног поста.

А након смјена, нова именовања. Нешић је именовао посланика у НСРС Славка Глигорића из Добоја за потпредсједника те странке.