latinica  ћирилица
30/11/2020 |  19:31 ⇒ 01/12/2020 | 07:54 | Аутор: РТРС

На адресу ЦИК-а стигао захтјев за поништавање избора у Сребреници (ВИДЕО)

Ни 15 дана након локалних избора бошњачке партије не признају пораз у Сребреници.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Након што су исцрпили све доступне жалбе и приговоре, на адресу Централне изборне комисије стигао је захтјев за поништавање избора у тој општини.

Подносилац нису партије нити кандидат Алија Табаковић, већ, како РТРС сазнаје, члан Комисије, Суад Арнаутовић.

Професор политичких наука, плуралиста, бивши новинар, оснивач неколицине музичких хорова и група, текстописац композиција, учесник фестивала, грађанин Суад Арнаутовић, поднио је захтјев за понављање избора у Сребреници. Предао га лично, на протокол Централне изборне комисије.

О захтјеву грађанина Суада Арнаутовића, расправљаће и одлучивати ЦИК. А у ЦИК-у сједи Суад Арнаутовић, члан Комисије. И да не буде забуне, није ријеч о различитим особама истог имена и презимена, већ о истој личности. А та свестрана "личност" прво је пристала на разговор за РТРС, па напрасно одустала.

- Нисам сад у могућности, управо траје колегијум па нисам у могућности да разговарам - рекао је Арнаутовић.

А Колегиј је "потрајао". Ваљда цијели дан, па ни Арнаутовић ни његове колеге више нису користиле телефоне.

"Ревносна" прес служба није одговарала на мејлове. Шта је рођеног Сарајлију нагнало да "уредује" у Сребреници!? Да ли инструкције из претходног циклуса када је припреман неуспио бојкот избора и "мостарски сценарио" за Сребреницу.

Некадашњи координатор Коалиције "Први март", а садашњи директор Меморијалног центра Сребреница, Емир Суљагић 2016. године говорио је да "нема ништа што не треба учинити, изузев убиства, да се сачува Сребреница".

Да ли сје лична директива тзв. "босанске патриотске опозиције", са скровиштем у Титовој улици!? Или директива из Сребренице - бошњачког изборног штаба - који је и раније гласачима из дијаспоре дијелио, како је тврдио Ћамил Дураковић, "инструкције из ЦИК-а" о накнадном гласању - након законског рока.

Шта год да је, Арнаутовић би требало да буде изузет, бар из одлучивања ако захтјев стигне на сто.

"Независност" Комисије, већ је најгрубље погазио. Не само посљедњим "ремек дјелом", већ и предизборним иступима по принципу "држите лопова" о наводној умијешаности комшијских параобавјештајних служби у изборни процес за чију регуларност је и сам био задужен.

Нови-стари начелник Младен Грујичић, не без разлога, подсјећа да је Комисија предвођена Арнаутовићем ускратила право гласа стотинама Срба са валидним личним документима, рођеним у Сребреници.

- Дакле, 300 људи је изгубило то право и тада су показали своју слабост у ЦИК-у и приврженост овој екипи која и дан данас притишће и покушава да поништи изборе. Само бих волио да видим на основу чега ће поништити изборе, уколико се то деси - рекао је Грујичић.

Подсјећа Грујичић и да су сви чланови бирачких одбора, Срби и Бошњаци потписали записнике о демократским изборима у Сребреници. Што није случај са оправданим примједбама за гласање у одсуству широм ФБиХ, које је ЦИК једноставно игнорисао.

Апелује и на српске чланове у Комисији. Но, они, према нашим сазнањима, брусе услужни компромис са Арнаутовићевом дружином. Поништавање избора у Сребреници као противуслуга за Добој, за шта је захтјев, подсјетимо, поднио Бранислав Бореновић и ПДП.

Нејасноће постоје само још да ли су Бореновићу и послушницима у ЦИК-у спорна сва бирачка мјеста или само она гдје су ПДП и СДС убједљиво изгубили.

И због тога је протеклог викенда "варничило" у сједишту Комисије чије је службе "десетковао" вирус корона. Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изричит - свака евентуална интервенција и у Сребреници и у Добоју може бити само политички мотивисана, а никако правно утемељена.

- То су трули компромиси, то не треба радити и није дозвољено. И није прихватљиво. Треба прогласити изборе у Добоју и у Сребреници и завршити бројање гласова у одсуству и прогласити изборе - изјавио је Додик.

Док рокови цуре, о проглашењу резултата ЦИК још не размишља. "Броји" и даље.

Према јуче ажурираним резултатима - предност Младена Грујичића над бошњачким кандидатом Алијом Табаковићем смањена је са 2.500 гласова на 1.429. А обрађено је 1.700 гласова дијаспораца и у одсуству, од очекиваних бошњачких 2.400.

Све и да се бошњачка "очекивања" стопроцентно остваре, што је у сфери "немогуће мисије" Грујичић остаје начелник Сребренице. Осим ако Арнаутовић и компромисаши не "прекроје" изборну вољу бирача.