latinica  ћирилица
30/11/2020 |  17:17 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

"Алкалај пред Савјетом безбједности није знао шта да каже" (ВИДЕО)

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је било веома тужно гледати амбасадора БиХ у УН Свена Алкалаја када није знао шта да каже на неформалној сједници Савјета безбједности посвећеној 25 година Дејтонског мировног споразума.
Додик се обраћа Савјету безбједности - Фото: РТРС
Додик се обраћа Савјету безбједностиФото: РТРС

- Веома ми га је било тужно гледати када је шчепао изјаву Предсједништва БиХ и не знајући шта да каже тада када сам ја наступао, да не би имао проблеме, читао ту већ усвојену изјаву у вези са Дејтонским споразумом - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је Алкалај на тој сједници учествовао без овлаштења и да сада жели да то на неки начин покрије.

Додик је нагласио да је Алкалају већ рекао све што има, поновивши да је он на мјесто амбасадора изабран грешком у самом ситему, по којем представници који долазе из конститутивних народа и ентитета предлажу имена која се по договору не оспоравају.

- Алкалај је тај који одлази у Вашингтон и иде по Стејт департменту, иако је амбасадор у УН, а не у САД. То говори колико су спремни да приватизују и обесмисле представљање БиХ коју они воле - напоменуо је Додик.

Коментаришући критике које је Алкалај изнио на рачун амбасадора БиХ у САД Бојана Вујића, Додик је рекао да Вујић добро ради свој посао, а да је Алкалајева критика само још један доказ за то.