latinica  ћирилица
30/11/2020 |  16:08 ⇒ 22:28 | Аутор: РТРС

Организације цивилног друштва, центра за подршку дјеци и лицима са потешкоћама огорчене на извјештавање БН портала

Организације цивилног друштва, центра за подршку дјеци, лицима са потешкоћама упутили су приговор на текст објављен на БН порталу под насловом "Ко је Милорад Додик да би доносио овакве одлуке!".
Састанак у Бањалуци - Фото: СРНА
Састанак у БањалуциФото: СРНА

Подсјећамо, предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствовао је састанку представника више организација за дјецу с потешкоћама у развоју на којем је најавио да ће у јануару наредне године бити одржан састанак надлежних у Републици Српској са представницима организација за дјецу са потешкоћама у развоју с циљем системског и трајног рјешавања проблема поменутих удружења и њихових чланова.

Саопштење преносимо у цијелости:

"Поштована/и!

Упућујемо приговор на Ваш однос према грађанима Републике Српске, дјеци и лицима, њиховим породицама које сте споменули у горе наведеном тексту, о којима сте требали писати њих ради, а не, из очито комерцијалних разлога, профита ради, помпезног наслова, читаности / гледаности, испуњене квоте прегледаности и осталих, Вама знаних разлога. Обзирно Вас подсјећамо да се овдје ради о људима, њиховим животима, судбинама. Ви сте очито заборавили да су људи најбитнији.

На тражење Вашег имена (путем мејла и усмено, путем доступног броја мобилне телефоније) исте вечери, нисте одговорили.

Обраћамо се Вама лично, одговорном лицу у правном лицу, јер сте Ви као људско биће, сачинили информацију и пласирали је грађанима, онако како Ви мислите да је добро, потребно, паметно, исправно,... Ви, не фирма, не рачунар, не виртуелни простор.

Дакле, Ви сте злоупотријебили нашу добродошлицу да будете наша подршка у настојањима да штитимо и унаприједимо права наших чланова корисника услуга / пацијената. Дошли сте на наш позив, на наш догађај, искористили мјесто и простор, искористили сте позадину за телевизијски прилог, ...као "средство" за намицање финансијских средстава, гледаности, рекламне подобности, а можда и у сврху и интерес политичких странака. Ми смо Вам обезбиједили данашњу прилику да радите свој посао, онако како би и требало, да информишете јавност, поштено урадите радни задатак и за то будете плаћени од послодавца. Све би било добро да сте то урадили тако. Али нисте. Ви у овим људима, породицама, њиховој специфичној и често суровој свакодневници, ... Ви сте видјели новац, бројке, интерес, ... Уз све то, Агенцију СРНА, по нашем виђењу, а то нека процијене други, компетентни за ову област, навели сте као сарадника у изради. Вашег текста / става, текст објављен на порталу СРНА нисте цитирали, интегрисали сте га, потписали; " (БН/Срна)."

И немојте ни помислити рећи, да смо Вам битни и да сте имали добру намјеру. Јер нисмо стекли такав утисак. Толико смо Вам битни да нас колеге с Ваше телевизије нису ни споменуле у централном дневнику, за разлику од актуелности "црног петка", ситуације у Словенији, Њемачкој,...

Званичан приговор надлежној институцији нећемо писати, јер ћемо добити исти одговор: "...комерцијални медиј, нису јавни сервис". Дакле, радите својим ресурсима, својим новцима, за рад својих интереса. Прихватамо то, да имате на то право.

Али немате право да користите људе, прилике и притом да их не испоштујете.

Да ли сте и колико објективни то треба сваки читалац / гледалац да процијени, постављајући себи питање - ако сте у стању причу о потребама, стањима, животу... дјеце да искористите себе ради, и Ваших комерцијалних циљева, колико и какво добро онда желите или чините њима?!

Требали сте нам бити још један вјетар у леђа који ће нам бити подршка у нашим настојањима и нашим борбама. Али нисте. Повриједили сте нас емотивно, одузели сте нам драгоцјено вријеме - да се бавимо битним стварима.

Захвални смо свим Вашим колегицама и колегама, свих и многих медија у Републици Српској и БиХ, па и на БН телевизији, који нас прате годинама, у нама битним моментима, који нам посвете пажњу и медијски простор, да причају о нашим потребама, проблемима али и успјесима.

Вашим надређенима, поручујемо - будимо људи!

Вас поздрављамо, желимо Вам свако добро у животу.

И надамо се да ћете у сваком Вашем наредном слову, видјети, тражити и посматрати, човјека, његову суштину, поруку, ... и радити достојанствено свој посао.

С поштовањем!"

Приговор су потписали: Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске (МеНеРаЛи), Радомир Радмиловић,; Савез за ријетке болести Републике Српске, Биљана Котур;  Центар за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама "Дајте нам шансу-Звјездице" Бањалука, Жељка Перишић; Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Бања Лука - Дневни центар "Ониx", Мирослав Становић; Удружење за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлости" Бања Лука, Мирјана Којић; Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и лица са инвалидитетом "Моја лука" Бања Лука, Гордана Адамовић; УСЗ Центар за специјалистичке социјалне услуге "За мајку и дијете" Бања Лука, Оливера Ратковић; Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Бања Лука, Дијана Берић и Удружење "Нова генерација" Бањалука, Саша Рисојевић.