latinica  ћирилица
30/11/2020 |  15:31 ⇒ 15:35 | Аутор: sputniknews.com

Још један град у Србији прогласио ванредну ситуацију

Штаб за ванредне ситуације града Лесковца због погоршања епидемиолошке ситуације прогласио је ванредну ситуацију.
Вирус корона (Фото: Shutterstock) -
Вирус корона (Фото: Shutterstock)

Та одлука је донесена након што је протекле недјеље забиљежен двоструко већи број обољелих него претходне, а повећао се и број пацијената у Ковид амбулантама.

Дневно се прегледа око 300 особа, а за недјељу дана попуњено је 75 одсто капацитета ковид болнице, преноси РТС.

Градоначелник и командант Градског штаба за ванредне ситуације Горан Цветановић рекао је да је у посљедња 24 часа из нишких лабораторија за град Лесковац стигао 151 резултат тестирања, од чега је 46 позитивно, док се чека још 74 резултата анализа.

- У лесковачкој ковид болници је тренутно 145 хоспитализованих пацијената, 108 из Лесковца. Било је 14 пријема, није било отпуста. Један пацијент је упућен у КЦ Ниш, а троје пацијената је преминуло, старости 84, 61 и 72 године из Лесковца, Лебана и Сурдулице. На кисеонику је 105 пацијената, а на респиратору четворо - рекао је Цветановић на сједници Штаба, а наведено је на званичном сајту Града Лесковца.

Он је апеловао на све Лесковчане да схвате тежину епидемиолошке ситуације, али и незавидног положаја здравствених институција и запослених у здравству.

- До сада су оне успијевале да одговоре изазовима, али је алармантан податак да број хоспитализованих особа расте брзо и да је само за недјељу дана, од посљедње сједнице штаба, попуњеност капацитета повећана за 75 одсто. Налазимо се у тешкој ситуацији и уколико се опрез не повећа, може доћи до преоптерећења здравственог система - указао је Цветановић.

Додао је да је Дом здравља прошле недјеље оформио и четврту ковид амбуланту, да запослени имају много посла, јер број прегледа из дана у дан расте и изврши се скоро 300 прегледа дневно.

Указао је и да Општа болница Лесковац свакодневно троши вишемјесечне залихе кисеоника, али да је прије овог таласа обезбијеђен резервоар већег капацитета, као и кисеоничка мјеста за све кревете на грудном, инфективном и онколошком одјељењу.

Пренио је податке из лесковачке болнице, да ће пацијенти са негативним пи-си-ар тестом, а са амбулантном терапијом, из болнице бити премјештени у Службу за палијативну његу у Власотинцу, до потпуног опоравка, како би се растеретиле нишке и лесковачке установе.

Начелник Јабланичког управног округа Милош Ћирић рекао је да је на основу надзора Инспекције за рад извршеног 26. и 27. новембра установљено да се у великим корпорацијама на територији Лесковца поштују све епидемиолошке мјере које је наложио републички Кризни штаб.

Штаб је усвојио приједлог мјера, који обухвата повећање броја возила у превозу, појачану дезинфекцију површина, појачану дезинфекцију возила у превозу, ригорозну контролу поштовања наложених мјера у угоститељским, продајним и другим објектима, као и мјеру да је у наведеним објектима обавезно истаћи информацију о површини и максималном броју истовремених корисника.

Што се тиче стамбених зграда дезинфекцију заједничких просторија неопходно је вршити једном дневно, а дезинфекцију рукохвата више пута дневно.

На крају сједнице Штаба упућен је апел грађанима да се придржавају свих мјера, ношења маски, држања дистанце, избјегавања окупљања, уз препоруку да предстојеће славе обиљеже у кругу породице, преноси Тањуг.