latinica  ћирилица
30/11/2020 |  14:25 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Српски кандидат за Оскара "Дара из Јасеновца"

Филм "Дара из Јасеновца" редитеља Предрага Антонијевића у трци је за Оскара у категорији најбољи међународни филм, саопштено је из Филмског центра Србије /ФЦС/.
Предраг Гага Антонијевић на сету филма "Дара из Јасеновца" (фото:Aleksandar Letić) -
Предраг Гага Антонијевић на сету филма "Дара из Јасеновца" (фото:Aleksandar Letić)

О томе је одлучила комисија у којој су били члан Америчке академије Филмске умјетности и науке, члан комисије према приједлогу ФЦС-а Добривоје Танасијевић - Дан Тана, Мирослав Лекић испред Удружења филмских уметника Србије, Ивана Кроња и Тања Бошковић према приједлогу Академије филмске уметности и науке Србије, Сандра Перовић испред Управног одбора ФЦС-а, Дара Џокић испред Удружења филмских глумаца Србије и Дејан Луткић према приједлогу ФЦС-а.

У образложењу комисије је наведено да је изабрани филм емотивно снажна драма која се бави историјском траумом, нудећи прије свега поштовање према жртвама.

Чланови комисије су истакли висок умјетнички квалитет филма, врсну режију, бритак сценарио, фотографију која доприноси визуелној поетици филма, музику, сценографију и костим, као и експресивну глуму постигнуту у овом "ансамбл филму", нарочито када је ријеч о женским ликовима.

- Цијенећи, прије свега, квалитет филма, а имајући у виду и значај теме којом се бави, комисија са великим задовољством бира филм "Дара из Јасеновца" као српског кандидата за награду "Оскар" - стоји у образложењу.

На конкурс су били пријављени и филмови "Отац" Срдана Голубовића, "Име народа" Дарка Бајића, "Викенд са ћалетом" Мирослава Момчиловића, "Мој јутарњи смех" Марка Ђорђевића, "Пијавице" Драгана Маринковића, те "Реална прича" Гордана Кичића.