latinica  ћирилица
30/11/2020 |  13:44 ⇒ 14:19 | Аутор: АТВ

Подршка чланова ВСТС: Напад на Тегелтију притисак на правосуђе БиХ

Поводом објављивања аудио садржаја на којем Милан Тегелтија предсједник ВСТВ-а наводно обећава бившој чланици ВСТВ-а Милијани Бухи да ће њену сестру именовати за судију, огласили су се и чланови ВСТС, који су актуелна дешавања окарактерисали као директан атак на институцију ВСТС и додатни притисак на њене чланове, пише banjaluka.net, преноси АТВ.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Након објављивања аудио садржаја, Милан Тегелтија демантовао је наводе да је учествовао у незаконитим радњама, те да поменути аудио садржај није вјеродостојан и да је производ монтаже његовог незаконитог праћења и снимања.

- Неаргументовани напади изнесени у медијима на интегритет предсједника ВСТС-а сматрам истовремено нападом на институцију ВСТС и додатним притиском на његове чланове и правосуђе БиХ у цјелини - рекла је Јадранка Станишић, члан ВСТС и судија Врховног суда Републике Српске, коментаришући објављивање наводних компромитујућих аудио сардржаја предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милана Тегелтије.

Са оваквим ставом сагласна је и чланица ВСТС-а и главни тужилац Окружног тужиластва у Добоју Жељка Радовић, која истиче да ВСТС, као правосудна институција не смије дозволити да подлегне било чијем притиску, истиче се у тексту портала banjaluka.net. 

Ријечима подршке предсједнику ВСТС јавности се обратила и Душка Богојевић, представник Адвокатске коморе и члан ВСТС из Републике Српске.

- Онај ко нормално размишља зна да је објављени садржај атак како на предсједника, тако и на све чланове савјета. Оно што не смијемо дозволити је ћутање на све небулозе и пављење прича које немају везе са здравим разумом. На овакве ствари морамо реаговати сви, а не само предсједник - поручила је Богојевићева.

Према наводима портала istraga.ba предсједника ВСТС подржали су и Драгомир Вукоје, судија Суда БиХ и члан ВСТС из Републике Српске, те Моника Мијић члан и представница Савјета министара у ВСТС.

Милан Тегелтија на свом Фејсбук профилу написао је да је његово присуство у Сарајеву, због противуставног и противзаконитог угрожавања физичког и личног интегритета доведено у питање, те да је постало јасно да је он у Сарајеву и ФБиХ постао дозвољена мета сваке могуће незаконитости без икакавих граница.