latinica  ћирилица
30/11/2020 |  13:05 ⇒ 13:07 | Аутор: СРНА

Планирана средства у износу од 3,636 милијарди КМ

Укупна средства планирана другим ребалансом буџета Републике Српске за ову годину износе 3,636 милијарди КМ и увећана су за 23 милиона КМ, односно 0,6 одсто у односу на планирани ребаланс буџета.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

- Укупна буџетска средства, поред пореских и непореских прихода, укључују и примитке у износу од 833,8 милиона КМ, а односе се на примитке за нефинансијску имовину, примитке од финансијске имовине, примитке од задуживања, те остале примитке - наводи се у образложењу Приједлога другог ребаланса буџета Српске за ову годину који би Народна скупштина требала да по хитном поступку разматра на сједници која је заказана за сутра.

Ребалансом буџета за ову годину планиран је буџетски дефицит у износу од 412,2 милиона КМ, док је Приједлогом другог ребаланса буџета планиран буџетски дефицит у износу од 393,8 милиона КМ, и мањи је за 18,4 милиона КМ.

Планирани буџетски дефицит у износу од 393,8 милиона КМ биће покривен нето финансирањем, односно разликом између планираних примитака од финансијске имовине, задуживања и осталих примитака и издатака за финансијску имовину, издатака за отплату дуга и осталих издатака.

Разлог за доношење другог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину, по хитном поступку, произилази из новонастале ситуације, изазване ширењем вируса корона, а која је довела до промјене у структури и висини буџетских средстава и буџетских издатака, као и промјене приоритета који се финансирају из буџетских средстава.

Неусвајање Приједлога другог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину, по хитном поступку, може да има за посљедицу неизмиривање обавеза у складу са динамиком њиховог доспјећа, те немогућност реализације активности које се спроводе у циљу ублажавања и санирања посљедица изазваних ширењем вируса корона, наводи се у овом приједлогу.