latinica  ћирилица
30/11/2020 |  12:40 ⇒ 13:22 | Аутор: sputniknews.com

Орбан: Њемачка и ЕУ нам дају четири милијарде евра, а узму шест

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да богатије земље Европске уније, са Њемачком на челу, под разним изговорима годишње узму око шест милијарди евра Мађарској, док Мађарска од ЕУ добије четири милијарди евра из буџета.
Виктор Орбан - Фото: ТАНЈУГ
Виктор ОрбанФото: ТАНЈУГ

Орбан је одговорио Мартину Шулцу, бившем шефу њемачке Социјалдемократске партије и предсједнику Европског парламента у периоду између 2012. и 2017. године, који је, како је навео мађарски премијер, нападао годинама Мађарску јер је бранила своје границе и није прихватала мигранте.

Како је пренијела агенција МТИ, Шулц је у интервјуу за "Дојчландфунк" оптужио мађарску владу за репресију над медијима, антисемитизам и профитерство.

Орбан је тим поводом истакао да новинари у Мађарској имају више слободе него њихове колеге из Њемачке.

Што се тиче оптужби за антисемитизам, Орбан је одговорио да се "отворен антисемитизам и узнемиравање Јевреја и даље дешава у Њемачкој", и да је то незамисливо да се деси у Мађарској.

Премијер Мађарске је рекао и да је Шулцова највећа лаж била око расподјеле новца Европске уније, пренио је Танјуг.

- Шулц и многи Нијемци су се претварали да дају новац сиромашнима и да су због тога у дефициту. Заправо, они имају највише користи од европског јединственог тржишта. Дају новац од свог профита другим чланицама кроз ЕУ буџет, а много тога поново заврши у њиховим рукама. Лицемјерно је очекивати од нас да будемо захвални на томе - поручио је Орбан.
Орбан је рекао да је ситуација јасна.

- Чланство Мађарске у ЕУ не кошта Њемачку ни цента, они профитирају од нас - нагласио је Орбан.