latinica  ћирилица
30/11/2020 |  12:21 ⇒ 12:26 | Аутор: РТС

Зашто је у једној болници међу запосленима и пас (ФОТО)

Познато је да пси позитивно утичу на психичко здравље људи и да смањују стрес, страх и осјећај усамљености. Овај јединствени однос траје више од 10.000 година.
Запослени пас - Фото: Тwitter
Запослени пасФото: Тwitter

Према бројним истраживањима, пси живе с људима више од 10.000 година. Археолози су у Израелу, 1976. године дошли до необичног открића.

Археологог Симон Девис, открио је људски скелет који је стар око 12.000 година, а поред њега су били остаци скелета пса.

Ово откриће сматра се једним од најстаријих показатеља блиског односа човјек-пас.

Власници и љубитељи паса не би могли да замисле свој живот без вјерног пратиоца поред себе.

Према истраживању спроведеном у Канади, око 83 одсто власника паса сматра да су њихови љубимци пуноправни чланови породице.

Такав однос између човјека и пса натерао је психологе да се запитају каква је психолошка добит за људе који чувају ове животиње.

 Разне студије указују да пси имају позитиван ефекат на психолошко стање људи, њихово присуство смањује стрес, страх и осјећај усамљености.

Медицински центар “Векнер" на Универзитету у Охају, запослио је пса, а његов задатак је био да поздравља запослене, и пацијенте центра.

Докторка која ради у Медицинском центру, Шери Денавај, подијелила је на Твитеру слику "запосленог" пса.

- Пси волонтери дуго помажу у различитим заједницама. Могу да помогну људима који пате од самоће правећи им друштво у тренуцима када је то најпотребније - објашњава Ема Хамет, медицинска сестра.