latinica  ћирилица
30/11/2020 |  11:54 ⇒ 23:10 | Аутор: СРНА

Годишње истраживање пољопривредних газдинстава

Завод за статистику Републике Српске од сутра до 15. децембра спроводиће анкету под називом "Годишње истраживање пољопривредних газдинстава", којом ће бити обухваћено 7.186 ових газдинстава на територији Српске.
Завод за статистику Републике Српске - Фото: РТРС
Завод за статистику Републике СрпскеФото: РТРС

Ријеч је о 6.756 породичних и 430 газдинстава правних лица и предузетника, саопштено је из Завода.

Циљ истраживања је да се, према дефиницијама прописаним важећим ЕУ регулативама и методолошким упутствима и препорукама Евростата, прикупе подаци о површинама и оствареној производњи ратарских култура, поврћа, воћа и грожђа, плановима сјетве за наредну годину...

Биће прикупљани подаци и о бројном стању стоке и сточној производњи, клању стоке на газдинству, производњи и употреби млијека на газдинству, радној снази, вриједности и површини закупљеног пољопривредног земљишта.

Интервјуисање ће вршити овлаштени анкетари Завода, а прикупљени подаци о домаћинствима су повјерљиви и користиће се искључиво за статистичке сврхе, додаје се у саопштењу.

Анкетари ће примјењивати важеће мјере када је ријеч о превенцији ширења вируса корона.

- То подразумијева спровођење анкетирања ван домаћинстава, обавезно ношење заштитне маске и анкетара и испитаника, те обавезно одржавање међусобног растојања од два метра приликом анкетирања - прецизирају у Заводу и позивају становништво да се одазове анкетирању и помогне у реализацији ове активности.