latinica  ћирилица
30/11/2020 |  11:22 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Могуће продужење смањења дневне производње нафте

Организација земаља произвођача нафте (ОПЕК) и њихови савезници током дводневних разговора разматрају да ли да продуже постојеће смањење дневне производње на три до четири мјесеца или да постепено повећају производњу од јануара, изјавили су данас извори.

Званичници из ОПЕК-а, Русије и других земаља, познати под називом ОПЕК плус, одржали су јуче прелиминарне разговоре прије почетка званичне дискусије.

ОПЕК и њихови савезници требали би да од јануара наредне године ублаже постојеће смањење дневне производње за два милиона барела, али је други талас вируса корона смањио потражњу за горивом широм свијета, због чега је поново покренута дискусија у картелу.

Извори наводе да у ОПЕК-у плус сада разматрају да ли да продуже постојеће смањење од 7,7 милиона барела дневно током првих мјесеци 2021. године, што подржавају лидер картела Саудијска Арабија и друге веће чланице.

Током јучерашњих прелиминарних консултација између министара, укључујући Саудијску Арабију и Русију, није постигнут компромис о трајању продужења.

Извори додају да су разговори сада усмјерени на продужење постојећег смањења производње за три до четири мјесеца или постепено повећање од јануара, што подржава Русија.