latinica  ћирилица
30/11/2020 |  11:13 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

Нема заразе код особа које су примиле вакцину "Спутњик пет"

Нико од добровољаца који су тестирали вакцину "Спутњик пет" у првој фази није оболио од ковида 19, рекао је директор Института за трансплантациону медицину и биотехнологију Универзитета "Сечин" и један од организатора клиничких тестирања вакцине Вадим Тарасов.
Руска вакцина против Ковида-19 - Фото: илустрација
Руска вакцина против Ковида-19Фото: илустрација

- Прошло је пола године од тренутка спровођења тестирања. У контакту смо са добровољцима, редовно пратимо њихово стање. До сада нико није инфициран - рекао је Тарасов.

Он је објаснио случајеве поновне заразе вирусом корона, након вакцинисања "спутњиком пет", тиме што процедура није била до краја обављена, преноси сајт "Stopkoronavirus.rf".

- Пацијент није примио још једну дозу, како је планирано и самим тим организам није створио отпорност на ковид 19 - рекао је Тарасов.

Клиничка тестирања вакцине "Спутњик пет" почела су на Универзитету "Сечин" 18. јуна, подсјећа "Спутњик".

Током испитивања у којима је учествовало 38.000 добровољаца потврђена је безбједност вакцине. Саопштено је да је код свих створен имунитет на инфекцију.

Министарство здравља Русије у августу је регистровало вакцину против вируса корона "спутњик пет", чиме је постала прва у свијету такве врсте.

На вакцини "Спутњик пет" радили су Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" и Руски фонд за директне инвестиције.