latinica  ћирилица
30/11/2020 |  10:33 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Превенција је кључна у борби против ХИВ-а

Црвени крст Републике Српске одштампао је поводом 1. децембра - Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а инфо-материјал који ће бити достављен школама и подијељен на јавним мјестима у свим локалним заједницама у Српској, како би становништво упознали о појмовима ове инфекције.
Црвени крст Републике Српске -
Црвени крст Републике Српске

Овогодишњи мото под којим се обиљежава Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а јесте "Узајамна подршка - заједничка обавеза", саопштено је из Црвеног крста Републике Српске.

Црвени крст Српске овај датум обиљежава с циљем подизања свијести људи у заједници о ХИВ инфекцији, укључујући помоћ и разумијевање за обољеле од сиде, као и чланове њихових породица, те потребу развијања образовних и превентивних иницијатива.

Овогодишње активности усклађене су са тренутном епидемиолошком ситуацијом узрокованом пандемијом вируса корона и усмјерене су на едукацију путем средстава информисања, друштвених мрежа и информативно-едукативног и промотивног материјала.

Ношење пресавијене црвене траке, која је симбол борбе против сиде, један је од начина солидарности са инфицираним и обољелим људима, напомиње се у саопштењу.

Сида је заразна и смртоносна болест која се преноси сексуалним путем, преко крви и мајчиног млијека, а изазива је ХИВ вирус /хумани имунодефицијентни вирус/.

Из Црвеног крста напомињу да је обиљежавање овога датума добра прилика да се шира јавност упозна са ХИВ-ом/сидом, да се стечено знање искористи у сврху превенције, а посебно досегне до циљних група људи превазилажењем стигме и дискриминације.

На тај начин се особе широм свијета уједињују како би дале подршку људима који живе са ХИВ-ом и како би се сјетили свих оних који су због сиде изгубили животе.

Од 1988. године 1. децембар се обиљежава како би се усмјерила пажња према сиди као водећој глобалној пријетњи.

Иако је медицина данас доста узнапредовала, сида и даље представља велики глобални проблем јавног здравља, однијевши до сада скоро 33 милиона живота.

Ипак, уз повећан приступ превенцији ХИВ-а, дијагностификовању, лијечењу и бризи, ова инфекција може постати хронично здравствено стање које се може контролисати, омогућавајући особама које живе са ХИВ-ом да имају дуг и здрав живот, наводи се у саопштењу.

Процјењује се да 38 милиона људи у свијету живи са ХИВ-ом, закључно са 2019. годином.