latinica  ћирилица
30/11/2020 |  10:13 ⇒ 10:14 | Аутор: СРНА

Законом ојачати позицију самосталним умјетницима и стручњацима у култури

Нацртом Закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури дефинисано је да умјетници и стручњаци који стекну овај статус остварују право на уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, те здравствено осигурање из буџета Републике Српске.
Министарство просвјете и културе Републике Српске - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе Републике СрпскеФото: РТРС

Нацртом закона, чији је предлагач Министарство просвјете и културе Републике Српске, а који ће бити разматран сутра на сједници Народне скупштине, дефинишу се поступак стицања статуса, права и обавезе самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури, те вођење евиденције о самосталним умјетницима и самосталним стручњацима у култури, као и друга питања од значаја за самосталне умјетнике и самосталне стручњаке у култури.

- Циљ утврђивања статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури јесте подстицање умјетничког и културног стваралаштва умјетника и стручњака у култури Републике Српске, те утврђивање административних и финансијских мјера као подршке умјетности - саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Умјетник и стручњак препознати су као кључни субјекти у процесу испуњавања културних потреба, а овим законом настоји се ојачати њихова позиција у култури, као и њихов социјални положај, наводи се у саопштењу.

Самостални умјетник је умјетник који самостално, у виду јединог занимања, ствара ауторска дјела из области умјетности или изводи и интерпретира умјетничка или ауторска дјела из области умјетности и културе, те се статус самосталног умјетника може стећи за сваку дјелатност у области умјетничког стваралаштва, продукције и интерпретације уколико испуњава опште и посебне услове.

Самостални стручњак у култури је стручњак који самостално, у виду јединог занимања, ствара ауторска дјела и обавља послове из области умјетности и културе, а статус самосталног стручњака у култури може се стећи за сваку дјелатност у области истраживања, презентовања, документовања, заштите и промовисања културе.

Општи услови за стицање статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури јесу да је држављанин Републике Српске и БиХ, да има пребивалиште на територији Републике, да није у радном односу, да му је умјетничко стваралаштво и дјеловање једино занимање и да је уписан у Регистар умјетника у култури који води Министарство.

Посебни услови за стицање статуса самосталног умјетника и статуса самосталног стручњака у култури су да има доказане резултате у професионалном бављењу умјетничком, односно стручном дјелатношћу у области културе на територији Републике, у посљедњих 10 година.

Посебни услови су да има и остварена признања и награде на домаћем или међународном нивоу у области којом се бави, у посљедњих 10 година, те да има позитивно мишљење репрезентативног струковног удружења, као и доступност и видљивост, односно јавно објављена умјетничка, односно стручна дјела.

Поступак додјеле статуса самосталног умјетника у култури спроводи се путем јавног позива који ће расписивати Министарство сваке три године, а поступак додјеле статуса самосталног умјетника у култури спроводиће петочлана комисија.

Министарство просвјете и културе Републике Српске водиће Регистар самосталних умјетника и Регистар самосталних стручњака у култури.

Нацрт овог закона прописује и услове под којим престаје статус самосталног умјетника, односно стручњака у култури.