latinica  ћирилица
30/11/2020 |  10:00 ⇒ 10:21 | Аутор: Глас Српске

Раскол у СДА руши "пробосански" концепт

Унутарстраначки сукоби у Странци демократске акције, који су кулминирали након пораза на локалним изборима, уздрмали су бошњачку политичку сцену, а потенцијални раскол у највећој странци у ФБиХ могао би додатно угрозити функционисање институција на нивоу БиХ.
7. Конгрес СДА - Фото: РТРС
7. Конгрес СДАФото: РТРС

Став је ово шефа Српског клуба у Парламентарној скупштини БиХ Ненада Стевандића и политичког аналитичара из Сарајева Жарка Папића поводом сукоба унутар СДА, гдје се на једној страни налази потпредсједник странке Денис Звиздић, а на другој супруга предсједника СДА Бакира Изетбеговића. Нико са сигурношћу не може да тврди како ће унутарстраначка трвења завршити, али потенцијални раскол сигурно би довео и до одређених промјена у ПС БиХ.

Стевандић истиче да Република Српска не треба да се опредјељује за било коју страну, јер све фракције у СДА по кључним питањима имају идентично мишљење. Међутим, како је рекао, ова ситуација је резултат "султанског владања" Бакира Изетбеговића.

- Он је на функције постављао чланове своје фамилије, а не кадрове који би били бирани на демократским принципима. Оно што је на мене оставило негативан утисак је то да је Изетбеговић приватизовао многе институције и створио параобавјештајне структуре које користи да креира ситуацију унутар СДА, али и на нивоу БиХ и ентитета. Неопходно је да дође до слабљења тог утицаја, да буде повећана контрола обавјештајних служби, јер их је често користио за дјеловање у Републици Српској, али и унутар бошњачког корпуса да би елиминисао оне који се њему не свиђају - истакао је Стевандић за Глас Српске.

Што се тиче опстанка Савјета министара, он каже да је за то потребна нова скупштинска већина, која би донијела нови концепт, који у овом тренутку не постоји.

- Имамо недефинисану ситуацију. ДНС је изашао из већине из Републике Српске и не знамо како ће они даље дјеловати. Мислим да је најбоља оцјена да је свеукупна ситуација једно опште расуло и хаос, који би могао угрозити функционисање БиХ - истакао је Стевандић.

Политички аналитичар Жарко Папић каже за Глас Српске да је незахвално прогнозирати резултат садашњих сукоба, али да је евидентно да СДА не функционише и да се налази пред распадом.

- То је резултат катастрофалног резултата на локалним изборима, гдје СДА није освојила ниједан велики град и самоубилачког понашања руководства. Да странка не функционише и да је распад извјестан видимо и по томе што потпредсједник са предсједником комуницира преко медија, дакле нема више разговора - рекао је Папић.

Он додаје да се значајан пад и пораз СДА у ФБиХ могу очекивати већ на општим изборима 2022. те да она више неће бити највећа странка, а такав резултат могао би донијети многе промјене.

- Они су окосница тог "пробосанског" блока, у који су се насукали прије свега Демократска фронта, која ће скоро нестати, док ће се СББ Фахрудина Радончића извући. Тај "пробосански" карактер слути на националистичку оријентацију и тај концепт ће се распасти. Али то не значи да ће БиХ бити угрожена. Напротив, мислим да ће се онда отворити простор за нормалне разговоре, консензусе и да ОХР и друге међународне организације у том случају могу навијати за само једну страну - истакао је Папић.

Директорица Клиничког центра у Сарајеву и потпредсједница Кантоналног одбора СДА у Сарајеву Себија Изетбеговић рекла је да неће поднијети оставку на функцију у странци, истичући да је ова странка остварила бољи резултат него када је на челу одбора био Денис Звиздић. Он је на ове наводе одговорио путем друштвених мрежа, када је написао да тај податак није тачан уз опаску да је "СДА у Сарајеву освојила мање гласова него што је отјерано људи са Клиничког центра".