latinica  ћирилица
30/11/2020 |  07:19 ⇒ 09:09 | Аутор: СРНА

Тривић: Мјере Владе помогле послодавцима да не отпусте раднике

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић изјавио је да су подстицаји и помоћ Владе Српске, нарочито у првом периоду кризе изазване вирусом корона, били значајни зато што је помогла послодавцима да не отпусте раднике.
Саша Тривић - Фото: РТРС
Саша ТривићФото: РТРС

- Упркос свим проблемима, ми смо ову кризу "изгурали" без неких великих посљедица. Посљедице отпуштања биле би тешке и за раднике и за послодавце, али је евидентно да та радна мјеста нису угашена - рекао је Тривић за Алтернативну телевизију.

Изразио је очекивање да се у идућој години, када се ситуација са короном мало смири, појаве нови инвеститори у Републици Српској.

Тривић је навео да послије свих проблема, Српска има 2.500 мање запослених него прије кризе изазване вирусом корона, а расте и укупан износ плата, док је у Федерацији БиХ дошло до отпуштања 30.000 до 40.000 радника, па је на посао враћено 20.000.

Тривић је истакао да Република Српска, захваљујући мјерама и сарадњи са Владом, има добро социјално стање у смислу да су радници и послодавци на једној страни, да имају разумијевање једни за друге.

То је и највећи ефекат свих ових мјера, додао је, без обзира што је то било финансијски тешко за Владу.

Истакао је да се избјегло оно најопасније и најтеже што је криза са вирусом корона могла произвести, али да се и даље функционише под отежаном ситуацијом. "Веома је чудно што је ситуација код нас боља него у свијету", констатовао је Тривић.

Према његовим ријечима, сектор угоститељства и туризма, али не цјелокупан, као и путнички саобраћај дјелимично, значајније су угрожени од осталих грана привреде.

- Добро је да за сада немамо превелике ефекте преливања кризе из Европе на нас - рекао је Тривић и додао да Српска има највише малих и средњих предузећа која су флексибилна.

Истакао је да је ситуација тренутно таква да се ефекти кризе могу издржати, да је веома важно да није изгубљена ниједна већа индустријска фирма, али је указао како је било затварања неких мањих занатских радњи додао

- Добар дио индустрије се враћа у нормалне токове и не треба очекивати да дође до неког великог удара. Ситуација је значајно боља него што се очекивало - рекао је Тривић и додао да се може рећи да су и цијене стабилне.

Он је указао на потребу да се што прије људи врате нормалном животу, а да ово вријеме треба искористити за стварање амбијента за отварање нових радних мјеста и побољшање стандарда грађана да послије свега не би опет дошло до одласка становништва.