latinica  ћирилица
29/11/2020 |  20:19 ⇒ 20:19 | Аутор: СРНА

Будимир: Додик јасно указао гдје се налази БиХ

Стручњак за међународне односе Жељко Будимир оцијенио је обраћање предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Савјету безбједности УН као нужност да се послије низа извјештаја које посљедњих 10 година шаље високи представник пробије дипломатски лед и да се чују и друга и трећа страна у БиХ.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

Додиково обраћање Будимир види као важну ствар, јер су само један народ и један конститутивни ентитет оптуживани као кривци за све проблеме у БиХ, а оштрица усмјеравана на једног човјека.

То је, нагласио је, и покушај да се и изван оних земаља које имају већ формиране ставове покаже какво је стање у БиХ.

- Додик је био отворен и јасно је указао гдје се БиХ налази управо због урушавања и нечувања Дејтона - рекао је Будимир за АТВ.

Он је навео да му, када слуша стране амбасадоре, није јасно да ли БиХ треба да се прикључи ЕУ или се налази пред анексијом у Аустроугарску, те додао да се Срби као у Аустроугарској налазе под константним приритиском и "криви су за све".

Говорећи о процесу прикључења ЕУ, Будимир је рекао да је Влада Српске испунила све услове, те додоа да Српска једина у БиХ функционише и економски и политички.

- Међутим, имате спиновање једне приче чији је циљ да се у наредном периоду изврше уставне промјене у БиХ, односно њена унитаризација и централизација. Бошњачка страна очекује да се то уради под патронатом западних земаља и да се тај процес коначно заврши и ту се види можда нека нова улога високог представника - навео је он.

Будимир је нагласио да ово није ни 1995. ни 2000. година и да међународни систем више није систем у којем доминира само једна сила.

О протјеривању амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића, Будимир је рекао да је то посљедњи трзај власти Мила Ђукановића, наставак напада на Србе, њихов идентитет, вјеру и историју, али и да је "Ђукановићево вријеме прошло".