latinica  ћирилица
29/11/2020 |  19:25 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Насеље ГеТеЦет у Бијељини - "чардак ни на небу ни на земљи" (ВИДЕО)

Прије готово двије деценије, у Бијељини је њемачка донаторска агенција ГеТеЦет радила у сарадњи са домаћим властима насеље за социјално угрожено избјегло становништво. Никада нису ријешени имовинско правни односи, становници насеља нису добили рјешења о власништву над становима. Они и данас добијају једном годишње рјешења о коришћењу објеката.
Насеље ГТЦ у Бијељини - Фото: РТРС
Насеље ГТЦ у БијељиниФото: РТРС

Ово је одавно постало насеље "чардак ни на небу, ни на земљи" кажу ови људи који се потуцају од немила до недрага од како су напустили своју имовину. Морали су због рата. Више од 200 породица је смјештено у тзв. насељу ГеТеЦет.

- У Високом сам имао са 23 дунума земље, кућу, шталу. Порушено је све , 1996. у кући суборавиле избјеглице, а кад су изашли, све је уништено да се никада тамо не вратимо - прича пријератни становник Високог Млађен Станковић.

И некадашњи становник Бугојна Младенко Јовановић има сличну причу.

- Имао сам овце, свиње, говеда, три куће, е ето видиш гдје сам сад. Осим тога, имам и двије сестре од којих је једна непокретна - каже Младенко.

У овом насељу имали су проблеме са водом, канализацијом, објекти су постали неусловни како је одмицало вријеме од датума градње. Насеље у којем би ријетко ко пожелио да проводи дане. Ови људи морали су доћи овдје јер нису имали други избор.

Млађен Станковић истиче да сваких шест мјесеци морају да вадие ново рјешење о кориштењу објекта, али у Зворнику, јер је тамо пребачена канцеларија.

Тужно је све ово овдје, настављају причу наши саговорници. Дешавало се да немају расвјету, да кровови прокишњавају. Годинама су добијали обећања да ће се све регуласати. Њемачка донаторска агенција ГТЗ радила је у сарадњи са домаћим властима ово насеље прије готово двије деценије. Оно је међувремену оронуло, постало све друго осим градског насеља.

Њемачка организација никако да препусти ово насеље на управљање локалним властима.

- Kада би припало општини, борцима и РВИ би дали станове бесплатно, а нама осталим би дали социјалне станове које би плаћали 1 KМ по квадрату. Ја сам из Зенице, све тамо ми је порушено, немам се гдје вратити па су ми дали ово - каже Бошко Ерцеговац.

Недавно је Мићо Мићић, тада још као градоначелник, обећао да ће у сарадњи са републичком влашћу тражити од ОСЦЕ-а и ОХР-а да се коначно ријеше иновинско-правни односи у овом насељу. Нови градоначелник Бијељине у кампањи је имао ријечи утјехе за ове људе и већ тад ''статус насеља ГТЗ‘‘ задужио као једно од приоритетних питања које би требало ријешити.