latinica  ћирилица
29/11/2020 |  19:22 ⇒ 30/11/2020 | 07:41 | Аутор: РТРС

Млади тим љекара ковид болнице у Добоју свакодневно спашава животе (ВИДЕО)

За мјесец дана рада кроз Јединицу за интензивну његу пацијената обољелих од ковида у Болници у Добоју прошло је више од 60 пацијената. О њима брине тим младих људи, а проценат смртности не одудара од осталих центара у Српској.
Општа болница у Добоју - Фото: РТРС
Општа болница у ДобојуФото: РТРС

У Јединицу интензивне његе долазе животно угрожени пацијенти из цијеле добојске регије, а 14 кревета, колико је на располагању, увијек су пуни. Овдје могу да заврше и старији и млађи пацијенти, и болесни и здрави, који су позитивни на вирус корона.

- Имали смо једног пацијента, `47. годиште, интубиран, којег смо успјели да скинемо с апарата , био је на контроли, добро је, добро се осјећа и нема никаквих промјена на плућима. Али, нажалост, имали смо и другу крајност, момка који је `93. годиште, који је имао 27 година и који је нажалост преминуо - рекао је Славиша Ћелић, специјалиста анестезиолог и реаниматолог, шеф Ковид интензивне његе у ЈЗУ Болница "Свети апостол Лука".

Седам љекара и 13 медицинских сестара и техничара,углавном младих људи, даноноћно брину о непокретним и за апарате прикованим пацијентима. Сви они ту су добровољно, посвећени послу од кога живот зависи. Овдје послове не дијеле, већ сви раде све.

- Нема везе да ли је у питању докторски посао, ја ако сам у заштитном одијелу, наравно уз консултације с доктором, радим око пацијента, исто тако и доктори наш медицински посао завршавају - истиче медицински техничар Горан Ђукић.

Докторица Миленка Бандић Миловац, специјализант пулмологије, каже да осим посла, сви имају и своје породичне обавезе.

- Овдје је мали број запослених, тако да смо практично дежурни сваки трећи дан. Носимо се с тим онако како морамо, и психички и физички је тешко, али сада је тако и ситуација је ванредна у цијелој земљи - додаје Бандић Миловац.

И многи од њих имали су корону. Тежак пут од обостране упале плућа до опоравка прошао је и др Славиша Ћелић. Својим искуством храбри преплашене пацијенте.

- Било је упитно да ли ћу завршити на респиратору или не, али ево ме сад сједим с вама, помажем, жив сам и здрав сам, функционишем нормално и то њима улијева повјерење и снагу пацијентима да ће да оздраве и они - истиче Ћелић.

Јединица интензивног лијечења од ковида почела је са радом крајем октобра. До сада овдје је лијечено више од 60 животно угрожених пацијената.