latinica  ћирилица
29/11/2020 |  11:55 ⇒ 12:03 | Аутор: sputniknews.com

Вулкани се пробудили у Азији (ВИДЕО)

Највећи евроазијски вулкан Кључевској, који се налази на далеком истоку Русије, избацио је пепео на висину од шест километара изнад нивоа мора, саопштило је регионално сједиште Министарства за ванредне ситуације. Истовремено, пробудио је и вулкан Левотоло на индонежанском острву Лембата.
Вулкан Кључевскаја Сопка (фото: ГУ МЧС России по Камчатскому краю) -
Вулкан Кључевскаја Сопка (фото: ГУ МЧС России по Камчатскому краю)

Како је саопштено, узимајући у обзир правац вјетра, пепео се шири у сјевероисточном смијеру од вулкана.

Додаје се да је вулкану и даље додијељен "наранџасти" код ваздушне опасности. Кретање ваздушног саобраћаја је обустављено у вулканском подручју.

Раније је прес-служба Института за вулканологију и сеизмологију Далекоисточног одсјека Руске академије наука пренијела да је ерупција тог вулкана настављена почетком октобра ове године након двомјесечне паузе. Прије тога, вулкан је био активан од новембра 2019. до јула 2020. године.

Иначе, Кључевскаја Сопка (Кључевској), чија висина износи 4.800 метара, највиши је активни вулкан у Евроазији. Старост вулкана процјењује се на седам хиљада година и налази се на Камчатки.

Вулкан Левотоло на индонежанском острву је избацио пепео на висину од 500 метара.

Власти препоручују становницима да се не приближавају вулкану на удаљености мањој од два километра, јер је ово подручје опасно. За сада нема информација о повријеђенима.