latinica  ћирилица
29/11/2020 |  10:54 ⇒ 11:07 | Аутор: СРНА

Сари: И Финци "кумовали" бомбардовању Србије

Аутор књиге "Дозвола за окрутност" Пирко Турпеинен Сари, која је промовисана у Градској библиотеци Хелсинкију, изјавила је да су и Финци "кумовали" бомбардовању Србије, а да је обмана Хелене Ранте о Рачку допринијела независности самопроглашеног Косова.
НАТО бомбардовање  у Србији - Фото: Глас Српске
НАТО бомбардовање у СрбијиФото: Глас Српске

- У `Дозволи за окрутност` покушавам да одговорим, прије свега, мом народу на питање како је могуће да финско Министарство спољних послова скрива кључне доказе о Рачку због којих се тадашњи предсједник САД Бил Клинтон осјећао слободно да започне бомбардовање Србије - рекла је Саријева.

Она је девет година прикупљала материјал за књигу по архивама ЕУ, НАТО-а, УН и на терену на Балкану, па је истакла да ту детаљно пише о расистичким ставовима Хелене Ранте и њеном понашању које је одредило судбину српског народа и указује на све њене лажи и обмане у извјештајима УН.

Финска књижевница је за "Вечерње новости" рекла да у својој књизи анализира и конференцију о међународном праву и закључке настале на том скупи из којих је, каже, јасно као дан да није било никакве основе да се Косово призна као држава, јер је изграђена на тероризму.

Саријева је и аутор књиге "Касапин, кољач и комуниста", промовисане прошле године у Београду, у којој генерала Ратка Младића пореди са најзначајнијим Финцима у историји - маршалом Манерхајмом и револуционаром Кулерво Манером.

У тој књизи је сабрала на десетине најпотреснијих извјештаја о страдању Срба из сребреничког краја од 1992. до 1995. године.

Истакла је да се из њене перспективе чини да је питање Сребренице и наводног српског геноцида најважније и за Србе и за Европу.

- Тачно је да историју пишу побједници, али без истине нема ни цивилизације - рекла је Саријева.

Она је поздравила Међународну комисију за истраживање чињеница о догађајима везаним за српску судбину у Сребреници и Сарајеву.

- Мислим да ће професори Изреали и Гидеон Грајф успјети да разбију лажне митове - оцијенила је Саријева.