latinica  ћирилица
29/11/2020 |  08:53 | Аутор: СРНА

Бећковић: Нема атеистичке поезије иако су се многи трудили да је створе

Српски пјесник и академик Матија Бећковић рекао је да нема атеистичке поезије иако су се многи трудили да је створе, али је она "отишла заједно са тим временом".
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

Бећковић, који је данас напунио 81 годину, истакао је да га радује да Срби поново славе и гласно помињу Светог апостола и јеванђелисту Матеја - црквени празник на који је он рођен, али и друге православне празнике и важне датуме из српске историје за које се није знало и који нису постојали "док је било Републике".

- Онај слап у Јајцу је однео цео тај један календар и заменио га новим - такозваним Даном Републике, али је и нешто било позитивно у том дану – није се радило тако да сам ја могао да прославим свој рођендан или да одем код своје мајке за тај дан - рекао је Бећковић.

Он је нагласио да нико није вјеровао да ће се традиционалне и православне вриједности икада вратити, а да су они који су славили били жигосани.

Бећковић је, говорећи о свом пјесничком опусу, рекао да је захвалан Господу на свему што му је дао, а и на оном што није.

- Значи да је то наменио неком другом. Значи да му нисам ја једина брига - додао је Бећковић.

Бећковић, који ће као један од најзнаменитијих ученика Ваљевске гимназије, вечерас учествовати на зум-трибини "Ваљевски гимназијалци" поводом 150 година њеног постојања, рекао је да је 23. новембар 1870. године када је та гимназија основана велики дан српске просвјете и културе.

- То је дан када сви постајемо један нараштај и сви смо род и школски другови и браћа по гимназији. У свему је најлепше што ми правимо само простор за будуће нараштаје који ће такође славити овај дан и који су сва наша нада - рекао је Бећковић.

Српски академик каже како вјерује у потенцијал младих људи и да они могу превладати све потешкоће са којим се Србија суочава, те да би био гријех мислити другачије.

Бећковића епидемија вируса корона није спријечила да пише и ствара.

- Напротив, корона нам је дала довољно времена да радимо нешто што нисмо стизали и зашта нисмо проналазили времена, а са дуге стране она је праведна - није оставила неко место где је нема тако се цео свет нашао у истој муци - закључио је Бећковић.