latinica  ћирилица
29/11/2020 |  08:43 ⇒ 30/11/2020 | 08:10 | Аутор: СРНА

И. Сарајево: Међународни фестивал поезије за дјецу

У Источном Новом Сарајеву данас ће бити отворен 19. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе на којем ће учествовати пјесници из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Федерације БиХ.
Библиотека - Фото: РТРС
БиблиотекаФото: РТРС

Фестивал ће бити отворен у зимској башти Виле "Меџик СА" у 17.00 часова.

Директор Фестивала Витомир Митрић рекао је Срни да је овогодишњи фестивал посвећен великим српским пјесницима Владиславу Петковићу Дису и Милутину Бојићу.

Он је навео да церемонија отварања Фестивала укључује резање рођенданске торте 18. Фестивала поезије, с обзиром да због изостанка финансијске подршке надлежних институција прошле године није одржан, па није било ни прославе пунољетства ове културне манифестације посвећене малишанима.

- Након тога наши гости, пјесници учесници Фестивала, говориће Дисове и Бојићеве стихове, као и властите стихове пјесама које су настале у оквиру теме `Љубавна и родољубива поезија` - рекао је Митрић.

Он је додао да ће у 18.00 часова, у част Петковића и Бојића, бити одржана бесједа под насловом "Велико доба љубавне и родољубиве поезије", након чега ће стихове говорити пјесници учесници фестивала, професори и студенти.

За сутра је од 10.00 до 13.00 часова у Амфитеатру "Бели вук" у Тврдимићима планирана активност "Сусрет са пјесницима", у којој ће учествовати ученици основних школа "Свети Сава" Источно Ново Сарајево, "Петар Петровић Његош" Источна Илиџа,"Јован Дучић" Касиндо и "Алекса Шантић" Војковићи.

Малишанима Источног Сарајева стихове ће говорити и са њима разговарати пјесници Дара Секулић, Тоде Николетић, Поп Ђурђев, Мирко Вуковић, Јово Чулић, Недељко Зеленовић, Борис Ђорем, Марјана Петронић, док ће у музичком програму наступити Бранимир Росић са "Чаролијама летеће гитаре".

У 12.30 часова у Амфитеатру "Бели вук" у Тврдимићима сутра би требало да буде одржана промоција књиге Тода Николетића "Баба у пубертету", а потом у 13.30 часова и промоција књиге Јове Чулића "Јунак у трегерима".

Затварање Фестивала планирано је за уторак, 1. децембра у Љетној учионици Основе школе "Свети Сава", када ће магистар књижевноисторијских наука Данијела Мрда, која је и директор ове школе, прогласити побједнике 19. Међународног фестивала поезије за дјецу и младе.

Награђене пјесме у наредном периоду биће прочитане у основним школама на подручју Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе.

Организатор Фестивала је продукција "Форум театар" Источно Сарајево из које наводе да ће све активности бити проведене у складу са препорукама и епидемиолошким мјерама надлежних институција у Републици Српској.

Међународни фестивал поезије за дјецу и младе Источно Сарајево традиционално подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство спољних послова Србије - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а медијски спонзори су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и Радио-телевизије Републике Српске.