latinica  ћирилица
29/11/2020 |  08:36 ⇒ 09:46 | Аутор: СРНА

Трамп тврди: Велики број илегалних гласова

Одлазећи предсједник САД Доналд Трамп каже да је његов тим утврдио да је у Висконсину велики број људи гласао илегално.
Доналд Трамп (Фото: @Newsweek) - Фото: Тwitter
Доналд Трамп (Фото: @Newsweek)Фото: Тwitter

Он је навео да поновно бројање гласова у Висконсину нема за циљ да утврди само грешке у пребројавању, него и да утврди број људи који су гласали илегално.

Поновно пребројавање гласова у Милвокију, највећем округу Висконсина, показало је да је Џозеф Бајден освојио више гласова него што је претходно утврђено, преноси Глас Америке.

Кампања Доналда Трампа захтеијвала је да гласови поново буду пребројани у два највећа округа Висконсина - Мивокију и Дејну.

У округу Милвоки поново је пребројано скоро 460.000 гласачких листића, док би бројање у округу Дејн требало да буде завршено у недјељу.

Трамп је од Бајдена у Висконсину изгубио за око 20.000 гласова, а поновно бројање гласова у два округа ове државе кампању актуелног предсједника је коштало три милиона долара.

Доналд Трамп, његова кампања и правни тим оспоравају резултате предсједничких избора који су одржани 3. новембра. Они тврде да је било неправилности приликом гласања и бројања гласова, због чега је побједу на изборима однио Џозеф Бајден.

Трамп и његова кампања, међутим, нису понудили валидне доказе о овим тврдњама, због чега судови одбацују ове оптужбе.

САД би до 8. децембра требало да потврде резултате гласања, док би 14. децембра требало да се одржи изјашњавање електора.

Резултате гласања 6. јануара треба да потврди Конгрес, који ће званично прогласити побједника на предсједничким изборима.