latinica  ћирилица
27/11/2020 |  22:50 | Аутор: СРНА

Ефикасност руске вакцине "Спутњик пет" око 95 одсто

Клиничка испитивања руске вакцине против вируса корона "спутњик пет" у Бјелорусији показала су њену високу ефикасност, око 95 одсто, изјавио је амбасадор Русије у Минску Дмитриј Мезенцев.
Руска вакцина против Ковида-19 - Фото: илустрација
Руска вакцина против Ковида-19Фото: илустрација

- Клиничка испитивања, у којима је учествовало 100 грађана Бјелорусије, показала су високу ефикасност руске вакцине. То је веома важан резултат - рекао је Мезенцев за Телевизију "Русија 24".

Према његовим ријечима, Москва сада очекује да бјелоруски партнери региструју вакцину у складу са строгим регулаторним оквиром Министарства здравља и Владе Бјелорусије.

Он је истакао да ће се након тога разговарати о слању значајне серије вакцина у Бјелорусију, преноси "Спутњик".

- Тај посао се одвија истовремено са преговорима о заједничкој производњи вакцине - рекао је Мезенцев.

Тренутно је одобрена и спроводи се трећа фаза клиничких испитивања руске вакцине у Бјелорусији, УАЕ, Венецуели и другим земљама. Више од 50 земаља је поднијело захтјев за набавку око 1,2 милијарде вакцина "спутњик пет".

Министарство здравља Русије регистровало је у августу прву вакцину на свијету за превенцију ковида 19 коју је развио Научноистраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" и произвео заједно са Руским фондом за директне инвестиције.